Grad NOVSKA Službene stranice

Solarne elektrane na DV

Solarne elektrane na DV "Radost" Novska i POU Novska puštene u rad

Grad Novska prije godinu dana aplicirao se na projekt izgradnje solarnih elektrana s ciljem postizanja energetske neovisnosti i smanjenja emisije stakleničkih plinova, te prije svega postizanja financijskih ušteda. Solarne elektrane, koje su postavljene na krovove dvaju gradskih ustanova, u ponedjeljak 30. studenog puštene su u rad, te su započele s proizvodnjom električne energije.

Riječ je o Dječjem vrtiću "Radost" Novska i Pučkom otvorenom učilištu, ustanovama koje će s novim sustavom proizvodnje električne energije zasigurno rezultirati brojnim koristima u radu. Ukupna vrijednost projekta je 569 tisuća kuna, od čega je 80% financirano od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 20% sredstava financirano je od strane Grada Novska. 

Glavni projektant za sustav implementacije obnovljivih izvora energije na postojeće javne ustanove Zdenko Tica izvijestio je da su sustavi spojeni na distributivnu mrežu, te da se višak energije koju ustanova potroši, otkupljuje od strane HEP-a. Ravnateljica Dječjeg vrtića "Radost" Novska Dijana Kadliček rekla je da je projekt realiziran u vremenskom periodu od godine dana, a prema njenim riječima, planirani povrat investicija bit će vidljiv kroz četiri godine. POU Novska zahvalio se Gradskoj upravi što su prepoznali potencijal energetske učinkovitosti, te je naglasio kako je Gradska kino dvorana, radi visoke razine opremljenosti, veliki potrošač struje, a na ovaj način uvelike će smanjiti potrošnju iste. 

"Grad je iz svojih sredstava za ovaj projekt izdvojio samo 120 tisuća kuna, što je značajno, jer smo iskoristili mogućnost da se projekt većim dijelom financira od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost."- naglasio je gradonačelnik Vlado Klasan, koji se ovim putem zahvalio svojim suradnicima, rekavši kako je ovo prije svega jedan težak timski rad.