Grad NOVSKA Službene stranice

Glazbena škola u Novskoj

Sjedište i adresa:
Trg dr. Franje Tuđmana 5
44330 Novska

Organizirano glazbeno obrazovanje u Novskoj počinje u školskoj godini 1989./1990. Tada je formirana glazbena škola koja radi pri Narodnom sveučilištu Novska, a kao područni odjel Glazbene škole «Brune Bjelinskog» u Daruvaru.
U ožujku 1995. godine Gradsko vijeće Grada Novske osniva Osnovnu glazbenu školu – kao samostalnu ustanovu.
Tijekom ratnih stradanja 1991./1992. godinu, glazbena škola prekida s radom, no nakon što su se i stanovnici Novske vratili u porušeni grad, i glazbena škola nastavlja s radom.
Godine 1999., Uredbom Vlade Republike Hrvatske, osnovana je i Srednja glazbena škola Novska.
Godine 2004. naziv škole se mijenja u «Glazbena škola u Novskoj».
Dan Škole obilježava se 14. ožujka svake godine.

Glazbena škola u Novskoj je odgojno-obrazovna ustanova koja obuhvaća predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje.

Djelatnost: ostvarivanje programa osnovnog glazbenog školovanja, ostvarivanje programa srednjeg školstva na području glazbene umjetnosti u četverogodišnjem trajanju i drugih programa na području glazbene umjetnosti za djecu i mladež.

Obrazovna područja – programi

Predškolski programi:

 • glazbeni vrtić
 • početnički solfeggio

Osnovnoškolski programi:

 • glazbenik klavirist
 • glazbenik gitarist
 • glazbenik flautist
 • glazbenik tamburaš
 • glazbenik violinist
 • glazbenik harmonikaš

Srednjoškolski programi:

 • glazbenik klavirist
 • glazbenik gitarist
 • glazbenik flautist
 • glazbenik tamburaš
 • glazbenik violinist
 • glazbenik harmonikaš

Prostor

Glazbena škola u Novskoj dugi niz godina koristila je prostor na katu iznad Pučkog otvorenog učilišta, te dvije učionice u prizemlju i Galeriju, ukupne površine 145 m².
Početkom 2010. godine u potpunosti je završena rekonstrukcija stare srednje škole i izgradnja novog dijela za potrebe Gradske knjižnice i čitaonice. Glazbena škola u Novskoj sada djeluje u prekrasnom prostoru stare novljanske škole u samom centru grada.  Svečanosti otvorenja novih prostora 29. siječnja 2010. nazočila je i predsjednica hrvatske Vlade gospođa Jadranka Kosor.

Djelatnici

Na konačno rješenje drugog problema trebat će pričekati još podosta vremena. Naime, s obzirom da srednja glazbena škola postoji tek devet godina, mali je broj učenika koji su se odlučili dalje školovati u glazbenoj struci, a do sada je tek jedna učenica diplomirala na muzičkoj akademiji (Dijana Ivezić - glasovir). Tako se još nije stvorila kritična masa profesora glazbene struke za rad u glazbenoj školi s našeg područja, a koji bi bili nosioci kontinuiteta glazbenog obrazovanja. Time bi se izbjegle stalne promjene pedagoga u nastavi, čime bi se dobio toliko željeni kontinuitet, a time i još bolja kvaliteta izvođenja nastave. Jedino rješenje je stimuliranje nastavka školovanja naših učenika za potrebe nastave u glazbenoj školi.
U Školi je zaposleno ukupno 23 radnika: 19 profesora, ravnatelj, tajnica-računopolagateljica, spremačica i domar.

Učenici

Svake školske godine Glazbena škola u Novskoj upisuje ukupno oko 180-190 učenika. Najveći broj učenika je iz same Novske, ali školu upisuju i učenici npr. iz Kutine, Nove Gradiške, Pakraca itd...
Trenutno je na studiju na muzičkim akademijama u Hrvatskoj osam naših učenika.

Nastavni planovi i programi i Kalendar rada Škole

Nastava se ostvaruje prema nastavnim planovima i programima za osnovne i srednje Glazbene škole odobrenih od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
Kalendar rada za svaku školsku godinu je isti kao i za redovne osnovne i srednje škole, a određuje ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Aktivnosti Škole

Škola provodi aktivnosti u skladu s Nastavnim planovima i programima rada. Redovne aktivnosti Škole su: javni satovi, interne produkcije, koncerti povodom raznih školskih i gradskih svečanosti i blagdana, sudjelovanje učenika na raznim smotrama, natjecanjima, gostovanja naših učenika u drugim sredinama te organizacija koncerata renomiranih glazbenika u našoj sredini.
Ovdje svakako treba spomenuti velike uspjehe naših učenika na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Od velikog broja učenika koji su pohađali i završili glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi u Novskoj, svakako treba spomenuti nekolicinu učenika koji su svojim rezultatima doprinijeli ugledu naše Škole i ostavili traga u njenom postojanju, bez obzira na to što, kao samostalna ustanova, funkcionira tek 13 godina (što je vrlo malo u odnosu na druge glazbene škole u RH). To su: Dijana Ivezić, Darijan Ivezić, Ivana Tucaković, Saša Babić, Ana Šeničnjak, Andreja Puškaš, Petar Klasan.....