Grad NOVSKA Službene stranice

Povijest školstva u Novskoj

Školstvo u Novskoj datira još iz davne 1760. godine. Kanonskom vizitacijom na području župe Jazavica potvrđeno je postojanje Filijale za podučavanje djece. Prvi učitelj bio je Ivan Markulin.

Unapređenje školstva u Novskoj dogodilo se 1955. godine kada Novska pored osnovnoškolskog obrazovanja dobiva i srednjoškolsko obrazovanje. S radom je tada započela ekonomska škola u Novskoj pod nazivom Ekonomski tehnikum. Škola je imala regionalni značaj i polazili su je osim novljanskih učenika i učenici iz Kutine, Nove Gradiške, Daruvara i drugih gradova. Prvi učenici u novljansku gimnaziju upisali su se šk.god.1963./64. Ekonomska škola i gimnazija u Novskoj imale su kvalitetan profesorski kadar, a mnogi od njih danas su sveučilišni profesori, znanstveni radnici, prosvjetni savjetnici i književnici.

Kasnije, nakon Domovinskog rata, 1995. godine, Grad Novska je osnovao Glazbenu školu, a 1999. godine i Srednju glazbenu školu. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u Novskoj objedinjeno je 2003. godine u jednu ustanovu – Glazbenu školu u Novskoj koja gradu vraća regionalni značaj u školstvu te istodobno postaje jedan od važnih čimbenika razvoja kulture u novljanskoj sredini.

Obrazovni sustav u Novskoj danas

Obrazovni sustav u Novskoj danas počiva na jednoj predškolskoj ustanovi, tri osnovne škole, jednoj srednjoj školi, jednoj glazbenoj školi (osnovno i srednje glazbeno obrazovanje), kao i na pučkom otvorenom učilištu koje provodi obrazovanje odraslih.

Predškolske ustanove

  • Dječji vrtić „Radost“ Novska

Osnovne škole

  • Osnovna škola Rajić
  • Osnovna škola Novska
  • Katolička osnovna škola Novska

Srednje škole

  • Srednja škola Novska

Umjetničke škole

  • Glazbena škola u Novskoj

Pučka otvorena učilišta

  • Pučko otvoreno učilište Novska