Grad NOVSKA Službene stranice

Novska – grad športa

Nerijetko se može čuti kako je Novska prepoznatljiva i kao grad športa. Gotovo da nema športa koji nije zastupljen. Od naših kuglača prvoligaša do školskog i rekreativnog športa, športom se bavi veliki broj mladih, ali i odraslih. Grad Novska svih je ovih godina intenzivno ulagao u športsku infrastrukturu i poticao rad brojnih športskih klubova. Športsko-školska dvorana Srednje škole Novska jedna je od najljepših dvorana u županiji gdje su već nastupale i reprezentacije, brojni prvoligaši i poznati športaši u svim dvoranskim športovima, dok nova kuglana privlači sve veći broj poklonika ovog športa. Brojna naša sela dobila su nove svlačionice, uređena su mnoga igrališta, a brojne medalje naših športaša dokaz su da se ulaganje u šport i športaše itekako isplati. Grad Novska svake godine donosi i Program javnih potreba u športu kojim želi osigurati očuvanje postignute razine kvalitete onih športskih klubova koji se natječu u visokim kategorijama, poboljšati razinu kvalitete onih športskih klubova koji se natječu u nižim kategorijama, osigurati da se podizanjem kvalitete novljanskog športa doprinese promidžbi Grada Novske, osigurati da se što veći broj djece i mladeži uključi u šport, osigurati da se u školskim športskim klubovima vodi skrb o zastupljenosti različitih  športova, posebice u športovima koji imaju dugu tradiciju u novljanskom športu te osigurati sredstva za osnovne potrebe svakog športskog kluba, a posebno za klubove koji se natječu u višim kategorijama.

Zajednica športskih udruga grada Novske

Zajednica športskih udruga Grada Novske krovna je udruga svih novljanskih športskih klubova. Osnovana je 1998. godine i otada neprestano skrbi o financiranju svih klubova iz Proračuna Grada Novske, ali i o neprekidnom promicanju športa. Trenutno Zajednica okuplja 30 športskih klubova, i to devet nogometnih, dva rukometna, jedan košarkaški, tri kuglačka, jedan teniski, jedan odbojkaški klub invalida, jedan stolnoteniski, dva ribolovna, jedan šahovski, dva kluba borilačkih vještina, jedan fitnes klub, jedan streljački klub,  jedan planinarski klub, jedan klub za poticanje športskih aktivnosti djece i tri školsko-športska kluba.
Kuglački klub Novska i dalje je, kao jedini  prvoligaš, vodeći novljanski športski klub, a zadržavanje statusa prvoligaša dovoljno je opravdanje za učinjenu investiciju izgradnje nove kuglane. U 2009. godini, uvjeti za rad Kuglačkog kluba Novska, kao i ostalih kuglačkih klubova, izgradnjom kuglane i njenim besplatnim korištenjem znatno su unaprijeđeni zbog smanjenja materijalnih troškova klubova.
Vrijedno je istaknuti da je NK „Libertas“ Novska 2009. osvojio 1. mjesto u jesenskom dijelu natjecanja u 4. HNL.
Uz svoje redovne i tekuće djelatnosti Zajednica športskih udruga Grada Novske svake godine organizira Izbor športaša godine, surađuje s Hrvatskim  olimpijskim odborom te Zajednicom športskih udruga Sisačko-moslavačke županije.

KOŠARKA

Košarkaški klub Novska u sustavu natjecanja sudjeluje s pet uzrasta. Seniori i juniori su uključeni u C1 ligu, mlađi kadeti i kadeti u C1 ligu, a postoji i škola košarke. Košarkaški klub ujedno i svake godine organizira Memorijalni turnir DUBRAVKO HERCEG, te prijateljske susrete s košarkaškim klubovima iz Hrvatske i susjednih zemalja.

NOGOMET

U Gradu Novskoj djeluje devet nogometnih klubova od kojih Libertas kao gradski klub zauzima najznačajnije mjesto. U 2009. godini osvojio je 1. mjesto u 4. HNL. U Jazavici već 30 godina djeluje Sloga Maris, u Novoj Subockoj NK Tomislav, u Staroj Subockoj NK Croatia, u Starom Grabovcu NK Nacional, u Kozaricama NK Nafta, u Rajiću NK Sokol, u Bročicama NK Strug, a u Brestači NK Slavonija.
Svake godine novljanski nogometaši organiziraju Zimski malonogometni turnir koji okupi vrsne ekipe iz čitave Hrvatske. Tijekom godine organizira se i Memorijalni malonogometni turnir mladeži Sandro Marinić, kao i ostali memorijalni turniri u Kozaricama, Jazavici, Brestači, Staroj i Novoj Subockoj.

RUKOMET

U Novskoj rukomet ima tradiciju igranja više od 60 godina. Danas u Novskoj postoje dva rukometna kluba, ženski i muški. Ženski rukometni klub Viktorija nakon dugogodišnjeg igranja u Zagrebačkoj ligi - zagrebački prsten, 2009. izborio je natjecanje u 3. HRL.
Muški rukometni klub Novska osnovan 1953. godine natjecao se u brojnim ligama Jugoslavije, danas Hrvatske i postizao iznimno zapažene rezultate. Danas seniori nastupaju u 2. HRL.

STOLNI TENIS

Stolno teniski klub sudjeluje sa seniorima I. i  II.. Seniori I. natječu se u 2. ligi , dok se druga ekipa seniora II. natječu u 3. ligi

ŠPORTSKI RIBOLOV

Športski ribolov u Novskoj zastupljen je s dvije udruge; Športski ribolovni klub KRKUŠA 1984 i Športsko ribolovno društvo KARAS. Krkuša već godinama postiže vrhunske rezultate: svi uzrasti osim seniora prošli su sva izlučna natjecanja i u konačnici završili na Prvenstvu Hrvatske. Kadeti, kadetkinje, juniori i juniorke su prvaci Hrvatske, a seniorke su osvojile 2. mjesto. Kuriozitet je osvajanje dvostruke krune najboljih u Hrvatskoj, tj. kadetkinje su najbolje u obje discipline športskog ribolova, castingu i lovu ribe.
Karas, pak, sa svojim seniorima sudjeluje u 1. Šaranskoj ligi, dok su kadeti uključeni u županijskoj ligi. Uz brojna nastupanja na različitim natjecanjima Karas veće godinama organizira turnir na jezeru u Bročicama.

KUGLANJE

Kuglanje je sport koji najbolje promovira športaše Novske diljem Hrvatske i u inozemstvu. Muški kuglački klub Novska u sustavu natjecanja s uzrastima seniora nastupa u 1. HL, juniori i kadeti su  u 2. ligi, a pomladak je u turnirskom natjecanju. Dosad je ovaj klub organizirao i nekoliko natjecanja od kojih valja spomenuti juniorsko prvenstvo Hrvatske.

Ženski kuglački klub Novska natječe se u 2. HKL.. "KK "Slavonija" natječe se u 3. ligi.

ŠAH

Šahovski klubovi u Novskoj djeluju još od 1955. godine. Današnji Šahovski klub Obrtnik sa seniorima sudjeluje u 4. HL Centar. Uz redovna natjecanja ovaj klub organizira svake godine tri turnira od kojih treba istaći Memorijalni turnir Mijo Bartoniček.

BORILAČKI SPORTOVI

U Novskoj se već godinama razvijaju i borilački športovi. Tae kwon do klub Ogrc sa svim svojim uzrastima sudjeluje na svim natjecanjima koje organizira nacionalni savez, kroz turnire i kupove te postiže zapažene rezultate.
Ka te do-kikboksing klub sudjeluje u natjecanjima sa svim uzrastima kroz turnirska i kup natjecanja. U svojim postignućima ističu dosta natjecatelja i brojne njihove uspjehe.

ŠKOLSKO-ŠPORTSKI KLUBOVI

ŠŠK OŠ RAJIĆ sudjeluje je sa svojim učenicima i učenicama na gradskim i županijskim natjecanjima u nogometu, rukometu, košarci, atletici i stolnom tenisu.
ŠŠK OŠ NOVSKA sudjeluje sa svojim učenicima i učenicama na gradskim i županijskim natjecanjima, a sudjelovao je i u poluzavršnici u stolnom tenisu, rukometu, košarci, nogometu, streljaštvu, šahu i tenisu.
ŠŠK SREDNJOŠKOLAC sudjeluje u gradskim, županijskim natjecanjima te u poluzavršnici u nogometu, košarci, odbojci, rukometu, stolnom tenisu, atletici i krosu.

Prema zadnjim statističkim podacima u Novskoj se športom bavi 1941 osoba. Aktivno se od toga raznim športovima bavi 1841 osoba, a rekreativno 70 osoba. Najveći broj je uključen u bavljenje nogometom, što je i razumljivo jer je nogomet najpopularniji i najatraktivniji šport među mladim ljudima. Uz ove registirane športske klubove postoji i nekoliko neformalnih skupina koje se bave rekreativnim i alternativnim športovima od planinarenja, odbojke na pijesnku, aerobika, letenja, biciklizma, skatera i sl.