Grad NOVSKA Službene stranice

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Danas se u Novskoj obilježava 28. obljetnica oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluja. Grad Novska i Udruge proizašle iz Domovinskog rata organiziraju zajedničko obilježavanje ovog povijesnog dana, a započet će svetom misom u Pastoralnom centru župe sv. Luke Evanđelista u 8 sati. Potom se u 9 sati očekuje polaganje vijenaca kod spomenika palim hrvatskim braniteljima u gradskom parku, kao i paljenje svijeća te molitva. 

Istaknimo ponosno hrvatske barjake na svojim domovima i dostojanstveno u zajedništvu obilježimo jedan od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti,” poručili su iz ureda gradonačelnice.

Akcija je počela 4. kolovoza 1995. na oko 700 kilometara linije bojišnice, a postrojbe Hrvatske vojske i policije u nekoliko sljedećih dana okončali su pobjedonosno Olujom rat za slobodu Hrvatske, što je dovelo i do mirne reintegracije Vukovarskog područja. Pripadnici 125. domobranske pukovnije Novska sudjelovali su u svim akcijama oslobađanja od početka rata na novljanskoj bojišnici. U Oluji su izveli jednu od najzahtjevnijih vojnih operacija, forsirali su rijeku Savu čamcima, a prelaskom na drugu obalu započeli su oslobađanje okupiranih naselja jasenovačke Posavine, Uštice, Višnjice i Tanca. Drugog dana akcije oslobodili su i Hrvatsku Dubicu te time izbili na državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom.