Grad NOVSKA Službene stranice

Dvodnevnom edukacijom do videoigre

Dvodnevnom edukacijom do videoigre

Učenici Gimnazije Ilirske Bistrice iz Slovenije posjetili su Grad Novsku u pratnji svojih profesora kako bi u samo dva dana napravili videoigru. Na početku, održana im je prezentacija Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1, kojoj se pridružila i gradonačelnica Novske, Marija Kušmiš. Ona je srdačno pozdravila učenike i profesore te im zaželjela dobrodošlicu.

„Dobrodošli u Novsku, u središte gaming industrije. Nadam se da ćete se ovdje lijepo provesti. Novska je mali grad, koji se od 2018. godine usmjerio u jednu novu industriju, blisku mladim generacijama, ali i vrlo izazovnu te zahtjevnu, a to je gaming industrija. Danas u inkubatoru PISMO posluje preko 80 start-upova. Inovativne aplikacije, videoigre te ostali projekti kreiraju se svakodnevno u fizičkim i virtualnim uredima. U Novskoj smo pokrenuli i srednjoškolski smjer, tehničar za razvoj videoigara koji sada već četvrta generacija pohađa. A projektom Centar gaming industrije, vrijednom 60 milijuna eura, Novska će dobiti zgradu fakulteta i studentskog doma, kao i studentske sadržaje poput restorana i ugostiteljskih objekata te bazen i sportsku dvoranu. Zatim, akcelerator s 200 radnih jedinica i moderno opremljeni VR studio. Inkubator za testiranje videoigara imat će 2500 sjedećih mjesta. Sve će biti povezno sa širokim sustavom prometnica, a predviđen je i niz sportskih igrališta. Nadamo se da će i vas zainteresirati, stoga jedva čekamo i vaš povratak u Novsku!“

Učenicima je prezentiran ekosustav PISMO-a, a imali su priliku i isprobati VR opremu inkubatora. Nakon prezentacije, uputili su se u moderno opremljene učionice, gdje pod vodstvom predavača izrađuju videoigre. Učenici koriste profesionalne softvere i alate, razvijajući ideje, dizajn i programiranje. Usvojit će znanja o svim aspektima igre, od idejnog koncepta do finalne nadogradnje pa i testiranja. Nakon završetka edukacije, učenici savladavaju osnove produkcije videoigara.

Ovom inicijativom, inkubator PISMO nastavlja privlačiti mlade talente, stvarajući dinamičnu i inovativnu atmosferu koja čini gaming industriju još privlačnijom za sve one koji žele ostaviti trag u svijetu game developmenta!