Grad NOVSKA Službene stranice

Održana 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Novske

Održana 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Novske

Na Dnevnom redu 29. sjednice Gradskog vijeća Grada Novske održane u srijedu, 5. listopada, kojom je predsjedavao Marinko Stojić, našlo se 20 točaka, među kojima i treći rebalans Gradskog proračuna za 2016. godinu, zatim polugodišnje izvršenje Proračuna za period siječanj – lipanj, izvješće gradonačelnika Vlade Klasana za prvo polugodište ove godine, te Izvješća o radu i financijskom poslovanju Dječjeg vrtića „Radost“ Novska i Glazbene škole u Novskoj.  U okviru prve točke dnevnog reda vijećnička pitanja postavili su Nikolina Šepović, HSP,  Nedo Klarić, HSP,  Ratimir Đumlijan, Miroslav Gabor i Žan Žafran, nezavisni, Siniša Kesić, HSS te Ivica Vulić i Marija Kušmiš iz HDZ-a.

Predstavljajući polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna za 2016. godinu, pročelnica Marica Vitković istaknula je da prema podacima o realizaciji  proračun je na prihodovnoj strani realiziran s 41% u odnosu na plan, a u odnosu na isti period prethdne godine prihodi su manji za 5%. Rashodi proračuna realizirani su u odnosu na plan 25%, a u odnosu na isti period prethodne godine rashodi su manji za 17%. Na kraju prvog polugodišta ostvaren je višak prihoda u iznosu od 10.341.712 kn.

Podnoseći izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine, gradonačelnik Vlado Klasan se također osvrnuo na Proračun, rekavši da je proračun kontinuirano likvidan, sve obveze su uredno podmirene, obveze po kreditnim zaduženjima, jamstvima, obveze redovnog poslovanja, te da dodatnih zaduživanja(krediti, jamstva) nije bilo. Naglasio je da su ostvareni mnogi kontakti na političkoj i na društvenoj razini, kao i povezivanje Grada na međunarodnoj razini. Grad Novska, ostvario je dobru poslovnu suradnju s veleposlanicima u Republici Hrvatskoj i to: Ukrajine, Makedonije, Japana, Indonezije, Koreje, Azerbajdžana i australijskog Konzula u Republici Hrvatskoj, jer i to je prigoda za prezentaciju Novske i stvaranja uvjeta za međunarodnu suradnju  na gospodarskom planu i privlačenju investitora. Potvrda tomu su radni posjeti Veleposlanice Makedonije i Veleposlanika Japana koji su bili zadovoljni viđenim i najavili suradnju dviju zemalja na gospodarskom i turističkom planu.

"Posebno bih istaknuo posjet Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića koji je pomogao gradu u nabavci turističkog vlakića koji je od velike važnosti za naš turizam. Ugostili smo i Veleposlanstva Turske, Azerbajdžana, Kosova i Bugarske s ciljem i mogućnošću suradnje zemalja na gospodarskom planu. U suradnji s Veleposlanstvima organizirali smo po prvi puta u našem gradu susret veleposlanica u Republici Hrvatskoj i na taj način ukazali na važnost žene u društvu. Sudjelovao sam na mnogim konferencijama na teme koje su bitne za naše gospodarstvo, za dobro naših poljoprivrednika i gospodarstvenika da ih možemo što bolje uputiti na apliciranje na razne projekte i omogućiti im prezentacije proizvoda na sajmovima", naglasio je u svom izvješću gradonačelnik Vlado Klasan.

Trećim Izmjenama i dopunama Proračun Grada Novske iskazan je sa smanjenjem za 9,12 posto ili za nešto više od 5,9 milijuna kuna, tako da takon trećeg rebalansa  Gradski proračun iznosi 58,8 milijun kuna.

Pretposljednja točka dnevnog reda odnosila se je na odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Novske za 2016. godinu. Prema prijedlogu Povjerenstva za dodjelu javna priznanja, kojeg je obrazložio Žan Žafran,  Gradsko vijeće Grada Novske je donijelo odluku da se Plaketa Grada Novske dodijeli Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba, za izniman doprinos u razvoju kontinentalnog turizma i veliki doprinos ukupnom gospodarskom napretku na području Grada Novske., te Radio postaji Novska, za značajan doprinos u oblasti informiranja iz svih područja društvenog i političkog života na području Grada Novske i šire. Plaketu za životno djelo se dodjeljuje dr. Jozi Mareviću iz Zagreba, Zdravku Horvatu za izniman doprinos u području glazbene i likovne kulture te Živku Sajku za izniman doprinos u području kulture, zavičajne dokumentarne fotografije, muzejske zbirke i arheoloških nalaza. Pismena priznanja primiti će Glazbena škola u Novskoj, Željko Dolgoš, za uspješan višegodišnji novinarski i publicistički rad te za djelovanje u udrugama Grada, učenik Glazbene škole Marko Martinović, za značajne zasluge i rezultate u oblasti glazbene kulture. Povelju humanosti primit će Vlado Žižak za izniman doprinos kulturnim vrijednostima na području Grada Novske i Hrvatske te za nesebičan humanitaran rad. Nagrade i priznanja dobitnicima će se uručiti na svečanoj sjednici  Gradskog vijeća Grada Novske u utorak, 18. listopada.