Grad NOVSKA Službene stranice

Sjećanje na zločin kod Kurjakane

Sjećanje na zločin kod Kurjakane

U šumi kod Kurjakane, na mjestu gdje je prije skoro 80 godina na najokrutniji način stradao dvadeset i jedan Novljanin, nalazi se križ kao vječni podsjetnik na zločin koji se tamo dogodio. Uvijek prije odlaska na Bleiburg, obitelji ubijenih domoljuba s područja Novske dolaze na ovo mjesto kako bi položile vijence, upalile svijeće i pomolile se za svoje najmilije.

Na tom mjestu, koje je Bleiburg novljanskog kraja, sjećamo se ubijenih Hrvata iz Novske, Jasenovca i Lipovljana. Ovaj događaj organiziraju Udruge proistekle iz Domovinskog rata, roditelji, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, dragovoljci i invalidi. Uz njih su na polaganju vijenaca i odavanju počasti također bili i predstavnici Grada Novske, predvođeni gradonačelnicom Marijom Kušmiš i zamjenikom gradonačelnice, Siniša Kesić.

Mjesto tragedije hrvatskog naroda neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, Kurjakana je i danas tužno mjesto sjećanja koje nas podsjeća na zvjerstvo nad ubijenima. Na tom mjestu bez krivnje i suđenja ubijeno je 1950 Hrvata, a nikome nije suđeno za te zločine nedemokratskog režima koji nije mario da je svaki čovjek vrijedan pažnje i poštovanja. Godinama su obitelji stradalih bili u neizvjesnosti o sudbini svojih najmilijih. Jedino je obitelj iz Kozarica uspjela potajno pokopati jedno tijelo, dok su tijela ostalih ubijenih polijevana benzinom i spaljivana od strane tadašnjih vlasti. O sudbini preostalih žrtava se desetljećima šutjelo, a neke obitelji su se usudile govoriti samo potajno o stravičnoj sudbini svojih bližnjih. Od 1992. godine, kada je na mjestu stradanja podignut drveni križ, obitelji i prijatelji stradalih dolaze se pokloniti i odati počast svojim najmilijima.

Ova tužna obljetnica simbolizira bol i patnju koje su naši mještani proživjeli u Drugom svjetskom ratu i nakon njega. No, istovremeno, ova okupljanja su i izraz nade u bolju budućnost i ustrajnost u borbi za istinu i pravdu.Dok se svijet mijenja, vrijeme prolazi i ljudi odlaze, sjećanje na žrtve nikada ne smijemo zaboraviti. Neka ovaj skromni obred kod Kurjakane bude podsjetnik da smo obvezni čuvati sjećanja na one koji su dali život za našu slobodu te da su i dan danas uz našim sjećanjima.