Grad NOVSKA Službene stranice

Svečana sjednica Gradskog vijeća

U povodu Dan Grada Novske i blagdana sv. Luke, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Novske, a prije sjednice u Gradskom parku kod spomenika hrvatskim braniteljima izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće. 

- Kome drugome zahvaliti što možemo danas, nakon 26 godina, slaviti svetoga Luku,  ako ne hrvatskim braniteljima koji su dali svoj doprinos u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske, -  kazao je na početku svog svečarskog govora gradonačelnik Marin Piletić, naglasivši da Novska zaslužuje dostojanstvenu budućnost te se zahvali svim „sugrađanima koji su doprinijeli da Novska bude ljepša, uređenija, bogatija i sretnija“.

Govorio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Novske, Ivica Vulić, podsjetivši na rad vijeća od njegovog konstituiranja. Rekao je  kako će do sada donesene odluke „biti temelj realizacije plana i vizije razvoja grada“. Istaknuo je stvaranje uvjeta za privlačenje investitora koji bi pomogli razvoj gospodarstva, te stvaranju novih radnih mjesta koja su jedan od glavnih preduvjeta za ostanak mladih u gradu i Hrvatskoj.

Sa svojim zamjenicima i predsjednicom Županijske skupštine, župan Ivo Žinić na svečanosti  Dana grada Novske bio je i izaslanik predsjednika Vlade RH. Podsjetio je na sve učinjeno u protekle tri godina za viši standard života u Novskoj, no napomenuo je, da je ovo „prvi službeni posjet gradu Novskoj i prvi poziv na svečanu sjednicu i na Dan grada Novske“.

- Dolazio sam puno puta u Novsku, no možda proteklih godina nije bilo toliko razumijevanja, ali stvari su se sredile i mislim da u jednom zajedništvu možemo učiniti još veći iskorak oko kvalitete života na području Grada Novske. U ove tri godine dok je gradonačelnik Marin Piletić bio dožupan, napravili smo određene projekte po pitanju kvalitete nastave u Osnovnoj i Srednjoj školi, uveli smo nekoliko projekata na kojem gradimo budućnost ne samo Novske nego i Sisačko-moslavačke županije, uradili neke pomake na poboljšanju prometne i komunalne infrastrukture, ali sada očekujemo da ćemo u zajedništvu moći još puno više toga učiniti, kazao je župan Žinić.

Veliki broj nazočnih građana, izaslanstava, načelnika i gradonačelnika kao i saborskih zastupnika, pozdravila je i Ivana Miletić Čakširan, izaslanica ministrice kulture, kao i Davor Ivo Stier.

Dodijeljene su Plakete i Priznanja, za doprinos u gospodarskom i javnom životu Grada Novske. Plakete su primili, mons. dr. Antun Škvorčević, biskup Požeške biskupije i Ivo Žinić, župan Sisačko moslavačke županije,  a Nagrade Grada Novske za životno djelo, Đuro Vidmarović, pisac i promotor kulturo obrazovnih vrijednosti,  te posthumno, Sofija Herceg, zvonarica kapele sv. Križa u Starom Grabovcu, za požrtvovnost i hrabrost tijekom Domovinskog rata.

Pismenim priznanjem nagrađena je Božica Lončarević, povelju humanosti dobili su Kristina i Alen Gračaković, roditelji teško bolesne Anamarije Gračaković, dok su Zahvalnice primili, Pčelarska udruga „Metvica“, Antun Suknaić, za doprinos u obrtništvu i Atletski klub „NoGa“.

U ime dobitnika priznanja zahvalio se Đuro Vidmarović. Svečanost su uveličali učenici Osnovne i Glazbene škole u Novskoj.

„Lukovu u Novskoj“,  pokrovitelj je Ministarstvo kulture, a prihvaćanjem pokroviteljstva  ovu manifestaciju promoviralo je kao kulturno dobro.