Grad NOVSKA Službene stranice

Tri osobe poginule u sudaru vlakova između Okučana i Novske, kod stajališta Rajić

Tri osobe poginule u sudaru vlakova između Okučana i Novske, kod stajališta Rajić

U petak oko 21.30 sati između kolodvora Okučani i Novska, kod mjesta Rajić, došlo je do naleta putničkog vlaka koji je vozio na relaciji Vinkovci Novska, na zaustavljeni teretni vlak. Zasad se raspolaže podacima o tri poginule i 11 ozlijeđenih osoba koje su prevezene u bolnice u Slavonskom Brodu, Pakracu i Novoj Gradiški. Na mjesto nesreće upućene su ekipe hitne medicinske pomoći, vatrogasci, policija, pripadnici HGSS-a, djelatnici Hrvatskih željeznica, načelnik Stožera civilne zaštite Novske i voditelj Županijskog centra 112 Sisak.

Povodom teške željezničke nesreće kod mjesta Rajić gradonačelnica Novske Marija Kušmiš gostovala je u programu RPN-a , te izjavila: "Na području Novske dogodila se strašna nesreća. Nakon 40-ak minuta nakon dojave na mjestu udesa bila sam i osobno, zajedno s ministrom Marinom Piletićem i zamjenikom Sinišom Kesićem, koji je i načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Novske. Premijer Andrej Plenković sa suradnicima, ministrima Božinovićem, Berošem i Butkovićem stigao je oko ponoći. Izražavam sućut obiteljima poginulih. Svi ozlijeđeni su zbrinuti na vrijeme i upućeni u bolnice. Ispred grada stojimo na raspolaganju obiteljima ozlijeđenih, ali i smrtno stradalih putnika. Želim se zahvaliti svim službama koje su na terenu i koje će ostati do utvrđivanja činjenica zašto i kako je došlo do ove nesreće" – rekla je gradonačelnica Kušmiš.

Premijer Andrej Plenković obišao je na mjesto nesreće. Uz njega su bili ministri Butković, Božinović, Beroš i Piletić te župan Celjak. Nekoliko ozlijeđenih osoba su hrvatski državljani, a nekoliko stranih, potvrdio je Plenković napomenuvši da se podaci o njima mogu dobiti od Crvenog križa u Novskoj. Nije želio govoriti o identitetu poginulih osoba prije nego što se provjere te najavio da na teren treba izaći Županijsko državno odvjetništvo iz Siska koje će to utvrditi i objaviti. Hospitalizirano je trenutno 11 osoba – u Pakracu jedna, u Novoj Gradiški sedam te u Slavonskom Bordu tri, dodao je. Rekao je kako se nesreća dogodila 10-ak minuta prije krajnjeg odredišta putničkog vlaka, odnosno Novske kada je putnički vlak naletio na zaustavljeni teretni. Udar je bio velik i vagoni putničkog vlaka su iskočili s pruge. – Na terenu su sve žurne službe, rekao je i najavio je provedbu istrage kako bi se utvrdili uzroci nesreće. Također je rekao kako je putnički vlak prometovao na lokalnoj liniji Vinkovci – Novska koji staje na puno stanica pa se pretpostavlja da je na polasku u Vinkovcima bilo više putnika te da je u trenutku nesreće već bio nadomak Novske.

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je sućut obiteljima stradalih. Zahvalio je žurnim službama koje su adekvatno reagirale. – Ukupno smo hospitalizirali 11 ozlijeđenika, od čega u ovoj bolnici njih sedmero, tri u Slavonskom Brodu i jednog u Pakracu. Svi su su s lakšim tjelesnim ozljedama osim dvoje koji se nalaze u ovoj bolnici i koji nisu u životnoj ugrozi, u ovom trenutku nema razloga za premještanje u Zagreb, rekao je Beroš iz Nove Gradiške. Potvrdio je da se radi dijelom o hrvatskim državljanima, a dijelom o stranima. Policija utvrđuje sve okolnosti. – Zbrinjavamo ih po redu hitnosti i njihovim ozljedama, 

Cijelu noć na poprištu užasa proveli su pripadnici JVP Novska. Nadljudskim naporima dali su svoj maksimum te su oko 4 sata ujutro na društvenim mrežama podijelili nekoliko fotografija s mjesta tragedije uz dirljivi opis: “Kad misliš da ne možeš više, tad najviše moraš! Iskrena sućut obiteljima…”. Zapovjednik JVP-a Novska Zlatko Pješ koji je opisao s kakvim problemima su se borili vatrogasci kada su došli na mjesto nesreće: "Morali smo stati na 1200 metara od mjesta nesreće. Pristup je bio težak, bilo je dosta kiše, visoka trava, visoka paprat… Trebalo nam je da utvrdimo puteve kojima možemo lakše pristupiti vlakovima."

Jutros se na mjestu teške željezničke nesreće nastavlja očevid, kako bi se utvrdile sve okolnosti stravičnog sudara. Uz državno odvjetništvo, na mjestu nesreće je i Tomislav Antun Biber, glavni istražitelj željezničkih nesreća iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu. – Vidljivo da je došlo do naleta putničke garniture na teretni vlak, koji je ostao u kvaru. Prema nekakvim spoznajama, putnički vlak nije se zaustavio