Grad NOVSKA Službene stranice

Vlč. Ivan Klarić proslavio mladu misu u Stepinčevoj župi u Novskoj

Vlč. Ivan Klarić proslavio mladu misu u Stepinčevoj župi u Novskoj

U nedjelju, 11. veljače, u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Novskoj, u zajedništvu s tridesetak svećenika i đakona te brojnim okupljenim narodom, slavljena je mlada misa novozaređenog svećenika Ivana Klarića pod mladomisničkim geslom iz Psalma 35: „Prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi“. Vlč. Ivan zaređen je za svećenika u Požegi dan prije mlade mise, 10. veljače, na blagdan bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika Župe iz koje dolazi rodom. Mlada misa započela je okupljanjem kod obiteljske kuće u Novskoj, a potom je slijedio obred roditeljskog blagoslova i predaje križa mladomisniku. Zatim se u procesiji prolazilo ulicama grada od obiteljske kuće do spomenute župne crkve gdje je nastavljeno euharistijsko slavlje.

Na početku, sve okupljene, na čelu s mladomisnikom Ivanom i njegovom obitelji, pozdravio je domaći župnik Krunoslav Juraković. U ime cijele župne zajednice iskazao je iskrenu radost i ponos zbog ovoga slavlja. Mladomisniku je poručio: „Ne boj se, svećeniče! Nisi sam! Na tvom putu s tobom je i ova župna zajednica, i braća svećenici, i tvoja obitelj, i sav ovaj okupljeni narod koji moli za te, koji ti želi biti podrška, radost u tvojim radostima i plakanje u tvojim plakanjima.“ Potom je zaključio riječima: „Znaj da ćeš ovoj Župi uvijek biti njezin domaći sin!“

Nakon uvodnog govora župnika, mladomisnik je započeo euharistijsko slavlje znakom križa. Propovijed mladomisniku i okupljenom narodu održao je župni vikar u Župi sv. Terezije Avilske u Požegi Karlo Topalović. Među ostalim, govorio je o značenju svećeničkog poziva i poslanja te o radostima i križevima koje taj poziv nosi u sebi. Zatim je protumačio mladomisničko geslo govoreći o važnosti vjere i povjerenja u Boga koji vodi ljudske živote uvijek prema dobru. Kazao je da je primjer gubavca iz današnjeg evanđelja koji je ozdravio od svoje bolesti jer je vjerovao u Isusa Krista poticaj da svaki čovjek povjeri svoje nemoći, teškoće i živote u ruke Isusove te da se može nadati čudu.

Na završetku misnog slavlja, riječi zahvale i pozdrava izrekao je mladomisnik Ivan. U svom govorio zahvalio je Bogu, svojoj obitelji i rodbini na čelu s majkom Ivankom, sestrom Majom i šogorom Draganom, svojim župnicima i drugim svećenicima koji su ga pratili tijekom bogoslovskog i đakonskog vremena te svima okupljenima, napose vjernicima novljanskih župa te Župe sv. Terezije Avilske u Požegi gdje je službovao jedan dio svoga đakonata. Pjevanje na svetoj misi predvodio je župni zbor domaće Župe, u zajedništvu sa zborom iz Župe sv. Luke ev. u Novskoj i zborom mladih RIsus iz spomenute požeške Župe. U slavlju su sudjelovala i djeca recitirajući prigodne recitacije. Nakon mise slijedilo je zajedničko druženje i čašćenje na vanjskom prostoru ispred župne crkve. Proslavi mlade mise prethodila je trodnevna duhovna priprava koju su predvodili vlč. Matej Siluković, osobni tajnik požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića, vlč. Perica Matanović, župnik u Velimirovcu te vlč. Ljubiša Krmar, župnik u Suhopolju.