Grad NOVSKA Službene stranice

Završna konferencija projekta „Želim raditi, želim pomoći-faza III“

Završna konferencija projekta „Želim raditi, želim pomoći-faza III“

Grad Novska je 1. srpnja obilježio završetak još jednog ZAŽELI projekta koji se uspješno provodio proteklih 8 mjeseci na području grada Novske. Završna konferencija projekta „Želim raditi, želim pomoći - faza III“ se održala u gradskom parku u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata u Novskoj i desete godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Tom prigodom Novsku su posjetili ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić koji su zajedno s gradonačelnicom Marijom Kušmiš čestitali svim sudionicima projekta na uspješnoj provedbi.

Projektom je bilo osigurano 30 radnih mjesta za teže zapošljive žene i žene s nižom razinom obrazovanja čijim se zapošljavanjem željelo unaprijediti njihov radni potencijal te ublažiti posljedice nezaposlenosti. Zaposlene žene su u razdoblju od 6 mjeseci svakodnevno skrbile o 210 krajnjih korisnika, starijih i nemoćnih osoba. Krajnjim korisnicima su se jednom mjesečno isporučivali paketi s osnovnim kućanskim i higijenskim potrepštinama. Usluge potpore i podrške za krajnje korisnike su bile besplatne, a pravo na navedene usluge ostvarivali su svi stariji od 65 godina te nemoćne osobe bez obzira na dob koje nisu ostvarivale pravo na usluge potpore i podrške po nekoj drugoj osnovi.

Zaposlenice su kod krajnjih korisnika obavljale poslove poput čišćenja, održavanja kućanstva i okućnice, pomoći pri pripremanju obroka, nabave namirnica i lijekova. Bez sumnje, projekt je uvelike olakšao život našim starijim sugrađanima kojima se poboljšala kvaliteta života te smanjila njihova socijalna isključenost.

Inicijativama kao što je projekt „Želim raditi, želim pomoći - faza III“ žele se potaknuti promjene u društvu kad su u pitanju osobe starije životne dobi te ih pomaknuti s margine društva i ravnopravno uključiti u kulturne, zabavne, edukativne i druge aktivnosti i na taj način im osigurati aktivnu, mirnu i dostojnu starost.

Projekt se provodi od 29.11.2022.-29.7.2023. na području grada Novske. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Kutina i Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Novska. Ukupna vrijednost projekta je 196.854,47 EUR (85% Europski socijalni fond, 15% Državni proračun Republike Hrvatske).