Grad NOVSKA Službene stranice

25. jubilej Radio postaje Novska

"Dani ponosa i slave"- Svečanom akademijom i koncertom obilježen rođendan radija

S neskrivenim ponosom djelatnici Radio postaje Novska, sadašnji i nekadašnji, prisjetili su se u subotu, 3. rujna, zajedno sa svojim uzvanicima, 25. godišnjice neprekidnog djelovanja, izvještavanja i informiranja kako građana Novske tako i šire okolice, na Svečanoj akademiji koja je održana u dvorani Gradskog kina Novska.

Nastali neposredno prije otvorene neprijateljske agresije na tadašnju općinu Novska, u srpnju 1991. godine, nevelika ekipa novinara i suradnika odvažno se primila zahtjevnog posla ratnog izvještavanja. Neprijateljska reakcija ubrzo je uslijedila. Prostorije RPN-a tri su puta granatirane, dva puta u Novskoj i jednom u Lipovljanima. "Slijedilo je razboblje ni rata ni mira, u kojem su prioritet u izvještavanju imali naši prognanici i hrvatski branitelji na crtama bojišnice, a nakon vojnih operacija Bljesak i Oluja, radio konačno prelazi na mirnodopsko emitiranje", istaknula je u svom izlaganju na Svečanoj akademiji zamjenica direktorice Monika Šporčić Harak.

U kreiranju programa svih ovih godina, uz djelatnike, sudjelovalo je 50-ak suradnika, od kojih se je većina odazvala obilježavanju 25. godišnjice RPN-a. Danas RPN djeluje u prostoru Doma hrvatskih branitelja na drugom katu sa sedam djelatnika i više stalnih suradnika. Posljednjih je godina, zahvaljujući gradonačelniku Vladi Klasanu i njegovim suradnicima, učinjen značajan pomak, kako u materijalnim pravima djelatnika, odnosno povećanju plaća koje su dugi niz godina bile vrlo niske, tako i u tehničkoj opremljenosti, što pridonosi kvalitetnijem programu koji je prepoznat kako od strane slušatelja, tako i kod oglašivača.

Problem antenskog sustava opterećivao je poslovanje radija dugi niz godina jer smo zbog smanjenja snage odašiljača uslijed poteškoća koje su nastale između uređaja RPN-a i HEP-a gdje je je bio smješten odašiljač radija, morali emitirati program znatno smanjenom snagom, a time i slabijom čujnošću radija.  Taj je problem riješen u travnju 2016. godine kada smo uz podršku Gradske uprave i gradonačelnika Vlade Klasana preselili odašiljač na novu lokaciju u zgradu silosa u Novskoj kada je nastavljeno emitiranje s punom dozvoljenom snagom i značajno poboljšana čujnost radija.  Vrijednost obavljenih radova je oko 100.000 kuna. Time su ostvareni preduvjeti za bolju suradnju sa susjednim gradovima i općinama, a tu prvenstvreno mislim na Hrvatsku Dubicu, Lipovljane i Jasenovac, te  Pakrac i Lipik. U suradnji s Gradskom upravom i gradonačelnikom Vladom Klasanom nastavljeno je s ulaganjima u tehničku opremu, a jedan od planova je i uređivanje video vijesti, te proširenje čujnosti. Radio se polako transformira u regionalni radio koji se sada čuje u krugu 70-ak kilometara što je u odnosu na prijašnju čujnost veliki uspjeh- rekla je zamjenica direktorice.

Ispred Hrvatskog novinarskog društva- Ogranak Sisačko-moslavačke županije, Ivan Gračaković čestitao je djelatnicima ovu značajnu obljetnicu. "RPN je osnovan pred sam početak Domovinskog rata i ima velike povijesne zasluge za to teško vrijeme kada je prenosio najnovije vijesti i događaje ratom pogođene Novske i njene okolice", istaknuo je Ivan Gračaković koji se ujedno obratio i u ime Radio Moslavine. 

Načelnik općine Lipovljani Mario Ribar zahvalio se Radio postaji Novska na lijepoj suradnji kao i svim zaposlenicima. Istaknuo je kako je RPN u ovih 25. godina ostavio veliki trag na slušatelje ne samo Novske nego i općine  Lipovljani gdje je vrijedan izvor informiranja stanovništva.

Predsjednik Hrvatske udruge radija i novina (HURIN) Robert Veseljak pohvalio je smjer kojim Radio postaja Novska i Grad Novska idu zajedno u suglasju.

-Građani trebaju radio, trebaju vijesti koje se događaju na području gdje slušatelji žive, informaciju, glazbu  i zabavu. Radio postaja Novska je pokazala u ovih 25 godina rada da to može pružiti svojim slušateljima. To se vidi i iz brojnih nagrada dobitnici su brojnih priznanja i nagrada od "Brončanog mikrofona", "Zlatnog mikrofona" do "Zlatnog ogledala" za "Novljanski vjesnik". Dakle, to su vrhunska priznanja koje dodjeljuje struka i malo se radio postaja može pohvaliti takvim priznanjima, za to su potrebni rezultati i puno truda i ulaganja"- rekao je Veseljak. 

Gradonačelnik Vlado Klasan u svom obraćanju iskazao je veliko zadovoljstvo što je Grad Novska i nova Gradska uprava prepoznala vrijednost Radio postaje Novska i svih djelatnika. Istaknuo je njihovu veliku ljubav prema poslu koji rade i za kojeg žive. S obzirom na veliki obim posla, djelatnike je trebalo stimulirati povećanjem njihove plaće koje su dugi niz godina bile niske, a time su i djelatnici bili potcjenjeni  u svom  novinarskom radu koji je vrlo stresan. Građanima su potrebne informacije koje odašilje radio, posebice o zbivanjima u njihovoj lokalnoj sredini. "Drago mi je da sam zajedno s programskim partnerima uspio dići radio na jednu višu razinu, nije najbolji, ali teži biti sve bolji i bolji"- istaknuo je gradonačelnik uputivši čestitke svim djelatnicima na ovom značajnom jubileju.

Priznanje za 25. godina rada dobili su djelatnici Radio postaje Novska: Ivan Humljan, Željko Dolgoš i Monika Šporčić-Harak, zamjenica direktorice. Priznanje je uručeno i Zdravku Severu jednom od pokretača osnivanja Radio postaje Novska. Zahvalnice su dodijeljene Branku Šimičiću, Damiru Smetku, Daši Poredoš Lavor, Ivanu Gračakoviću, Ivici Laliću, Jasni Popović Poje, Mariji Tisaj, Miroslavu Lovčaninu i vlč. Pavlu Mokrom. Posthumna priznanja su dodijeljena Zvonku Anišiću, Ivanu Domankušiću i Josipu Debeljaku, a primili su ih članovi obitelji.

Radio postaja Novska u ovoj prigodi dodijelila je priznanje strukovnoj udruzi Hrvatskoj udruzi radija i novina (HURIN-u) za potporu u radu, koje je primio  predsjednik Robert Veseljak, a priznanje za uspješnu suradnju i svekoliku pomoć u radu RPN-a uručeno je i gradonačelniku Grada Novske Vladi Klasanu.

Program Svečane akademije pratila je multimedijalna prezentacija i nastup male novinarske ekipe Dječjeg  kutka  s urednicom emisije Jasnom Popović Poje, kao i glazbeni repertoar učenika Glazbene škole u Novskoj Terezije Tukara i Jakova Hrme s profesoricom Lorenom Alpezom.

Nakon Svečane akademije uslijedio je prigodni domjenak uz rođendansku tortu. Svečano slavlje završeno je koncertom Lane Jurčević na Gradskoj tržnici kojem je nazočila mnogobrojna publika svih generacija.  Koncert su uz RPN organizirali Turistička zajednica i Grad Novska u okviru manifestacije "Ljeto u Novskoj".