Grad NOVSKA Službene stranice

Koncert ZOM feat. BOW vs PLECTRUM – originalni mladi glazbenici Novljansku publiku ostavili bez daha

Uzbudljiva glazbena mješavina od etna do jazza oduševila je novljansku publiku koja je prisustvovala koncertu pod nazivom "ZOM feat. BOW vs PLECTRUM", a koji je održan u srijedu 8. lipnja u krcatoj dvorani Glazbene škole u Novskoj. Riječ je o spoju Zagrebačkog orkestra mladih (ZOM), koji pod dirigentskom palicom Igora Tatarevića, s provorazrednim glazbenicima Filipom Novoselom i Tihomirom Hojsakom, stvaraju nesvakidašnji zvuk koji se temelji na spajanju kontrabasa sviranog gudalom (BOW) i posve neobično tambure, svirane nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom (PLECTRUM). Tihomir Hojsak i Filip Novosel, novljanskoj publici predstavili su se kao duo vrsnih glazbenika, ali i kao skladatelji i aranžeri, što je publika odlično prihvatila, a odluka da pišu za gudački orkestar, čime spajaju naizgled nespojivo, suvremeno i tradicijsko, potvrđuje da kreiraju glazbu koju će svako uho prepoznati kao originalnu i unikatnu. Koncert je organiziran na inicijativu dirigenta Igora Tatarevića i soliste Filipa Novosela, koji su ujedno i profesori u Glazbenoj školi u Novskoj, te su se ovim putem predstavili Novljanima u drugoj ulozi, potvrdivši status izvrsnih glazbenika.

Ravnateljica Glazbene škole u Novskoj Dunja Uroić naglasila je kako su ovim koncertom potvrdili da su svaki na svom instrumentu virtuozi, čestitavši što su priredili senzacionalan glazbeni spektakl. "Posebnost ovog koncerta je vrlo neuobičajena kombinacija orkestra, tambure i jazz-a, a fascinantno je da su to njihove skladbe i obrade. Ovo je poseban događaj za Grad Novsku i ovom prilikom se zahvaljujem i našem gradonačelniku, koji nam svake godine sa svojim sufinanciranjem i omogućava održavanje ovakvih vrhunskih koncerata" – dodala je ravnateljica Dunja Uroić. ZOM, često zvan "orkestar s dušom", institucija je koja postoji šest godina, oformljen je od strane tadašnjih studenata dirigiranja, a važno je napomenuti kako djeluju kao volonterski orkestar koji nema prihoda. Jedan od osnivača ZOM-a, dirigent Igor Tatarević rekao je kako se unatoč nedostatku prihoda trude opstati na glazbenoj sceni, a najavio je kako je u planu još jedan koncert u Novskoj, za kojeg smatra da će biti jako interesantan,a koji će upriličiti povodom proslave Dana Grada Novske "Lukova".

Naime, riječ je o programu "Mozart u vrtu", umjetničkom multimedijskom performansu, koji uključuje dramske skečeve, kostimirane nastupe i vizualno – svjetlosne efekte, a sukladno vremenskim uvjetima trebao bi se održati na otvorenom, tako da će ovom spektaklu, još neviđenom u našem Gradu, moći prisustvovati veliki broj građana. "Nema boljeg nego nastupati pred svojom publikom i prevladati tremu koja je prisutna među svima nama jer nas očekuje snimanje koncerta u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Priznajem da smo bili malo u strahu, no publika nas je zaista izvrsno prihvatila i svi smo oduševljeni odazivom" – izjavio je jedan od solista Filip Novosel aludirajući na povratnu reakciju publike. Drugi član dua BOW vs PLECTRUM Tihomir Hojsak istaknuo je kako je prvi put nastupao u Novskoj, naglasivši kako je gostoprimstvo fenomenalno, te da se veseli novom nastupu u našem Gradu. "Sviramo po cijelom svijetu, poslije Lisinskog čekaju nas Milano i Budimpešta, zatim imamo turneju po Dalmaciji i Hercegovini, poslije ljeta krećemo za Bugarsku, a nakon američke turneje nastupamo u HGZ-u s Vlatkom Stefanovskim, a čekaju nas još i nastupi s LADO orkestrom i HRT-ovim tamburaškim orkestrom" – dodao je Tihomir Hojsak.

Sudeći po brojnim nastupima koji ih očekuju u narednom periodu možemo zaključiti kako će Zagrebački orkestar mladih svojim koncertima oduševiti veliki broj ljudi u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Koncertom je oduševljen i novljanski gradonačelnik Vlado Klasan, koji je istaknuo kako se Novska nakon određenog broja godina, profilirala u kulturni regionalni centar, u kojem posjetitelji mogu uživati u vrhunskim izvedbama klasične glazbe. "Zadovoljstvo je bilo nazočiti koncertu koji nije posve klasičan jer su izvedene prerade slavonskih, makedonskih, rumunjskih i drugih narodnih melodija, čime je klasična glazba približena široj populaciji" – rekao je gradonačelnik.