Grad NOVSKA Službene stranice

Manifestacijom "Dani izvornog folklora Brestača 2016" proslavljen blagdan sv. Katarine

Članovi KUD-a "Brest" iz Brestače vjerni su čuvari dugogodišnje tradicije obilježavanja blagdana zaštitnice njihovog naselja Svete Katarine. Svake se godine okupe kako bi svojim mještanima prezentirali svoj rad, te zajedno s gostujućim KUD-ovima upriliče raskošnu priredbu pjesme i plesa. Proslava blagdana Svete Katarine nije izostala niti ove godine, te je u Društvenom domu u Brestači održana priredba  pod nazivom "Dan izvornog folklora Brestača 2016", u organizaciji KUD-a "Brest" iz Brestače. Programu su nazočili gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, predsjednica Mjesnog odbora Brestača Ljerka Vukelić, predsjednik KUD-a Marko Herceg, te brojni mještani.

Brestovljani su se dan ranije u velikom broju okupili i u kapeli Svete Katarine u Brestači, gdje su prisustvovali misnom slavlju. Posjetiteljima su se osim domaćina predstavili i članovi KUD-a "Valentinovo" iz Zagreba, KUD-a "Strmec" iz Svete Nedelje, te KUD-a "Rešetari" iz Rešetara, koji su oduševili svojim izvedbama i šarolikim nošnjama. Članovi KUD-a "Brest" iz Brestače predstavili su se koreografijama koje su uvježbali s predsjednikom i dugogodišnjim voditeljom KUD-a Markom Hercegom, odjeveni u svečane zapadno – slavonske nošnje, dok su tamburaši bili odjeveni u starogradske nošnje našeg kraja.

Mještanima je blagdan Svete Katarine čestitao i gradonačelnik Vlado Klasan, koji je naglasio kako su mladi članovi KUD-a garancija da naša tradicija neće biti zaboravljena, dodavši kako je vidljiv veliki napredak u kvaliteti njihovih izvedbi. "Kao dugogodišnji profesionalni voditelji folklora i tamburaša moram istaknuti da dugo nisam vidio ovako kvalitetnu i lijepu izvedbu KUD-a "Brest", koji je organizirao još jednu predivnu manifestaciju" – izjavio je gradonačelnik. Svim gostujućim KUD-ovima dodijeljene su zahvalnice za sudjelovanje, kao i generalnom pokrovitelju Gradu Novska, te medijskom pokrovitelju Radio postaji Novska.