Grad NOVSKA Službene stranice

Otvorena izložba: Oto Kraml "Pohvala cvijeću"

U galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska, u ponedjeljak, 12. rujna, predstavljena je i otvorena izložba lipičkog slikara Ota Kramla pod nazivom "Pohvala cvijeću".  Oto Kraml rođen je u Čepinu gdje je već u osnovnoj školi pokazivao nadarenost za crtanje. Gimnaziju je pohađao u Osijeku u Tvrđi, a Medicinski fakultet i potom specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije završio je u Zagrebu. Od 1981. godine živi u Lipiku i radi u "Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju – Toplice Lipik". Od ranije iskazanog interesa za slikarstvo dobija zamah nakon zajedničke izložbe 4 autora u Domu za djecu Lipik 1998. godine.

U to doba u likovnom smislu pomaže mu druženje s akademskim slikarom Ivanom Milatom i kustosom Mladenom Mitrom iz Kutine. 2001. godine nastaje erupcija njegova slikarstva zahvaljujući akademiku Nikoli Reiseru s kojim slika i od koga uči narednih godina i od kojega je dobio veliku podršku i samopouzdanje, te posebno ljubav za akvarel i slikanje cvijeća. Slikar Oto Kraml izrađuje i sitnu plastiku od kamenčića, a 2000. godine je imao i samostalnu izložbu 60 – ak eksponenata u Pakracu pod nazivom "Kameni svijet". Do sada je samostalno izlagao u Pakracu, Lipiku, Gaju, Zagrebu, u Velom Lošinju, Daruvaru, Zaprešiću i u mnogim drugim gradovima diljem Lijepe naše.

Njegov akvarel ove je godine izabran u postav žirirane izložbe "Hrvatski triennale akvarela" u Karlovcu i Slavonskom Brodu.

Otvorenju izložbe prisustvovali su ravnateljica POU Novska Valentina Opić, mr. sc. Duško Lončar i zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević, koji je u ime gradonačelnika Vlade Klasana i u svoje osobno ime pozdravio sve prisutne i zahvalio se na dolasku.  Zamjenik gradonačelnika rekao je kako je ova izložba još jedan pokazatelj da se cjelokupna ponuda kulturnog sadržaja u našem gradu nalazi u jednom stalnom porastu, čime su izuzetno ponosni i zadovoljni svi u Gradskoj upravi, te je čestitao autoru na postavljenoj izložbi i ujedno proglasio izložbu otvorenom. Cijelo otvorenje, upotpunila je Ines Lončar na flauti, izvedbom skladbi "Različak" – Wilhelma Poppa i "Na fontani" – Ernesta Köhlera.