Grad NOVSKA Službene stranice

Tamburaš Marko Martinović predstavnik Hrvatske na Euroviziji mladih glazbenika 2016

Tamburaš Marko Martinović predstavnik Hrvatske na Euroviziji mladih glazbenika 2016

Hrvatska radiotelevizija svake godine šalje svog predstavnika na Euroviziju mladih glazbenika, koje je utemeljeno prije 32 godine, a održava se bijenalno, svaki put u drugom europskom kulturnom središtu. Završnica izbora predstavnika, u kojoj se između sedam finalista zasluženo našao i Novljanin Marko Martinović, održana je 24. svibnja u studiju Anton Marti. Od sedam izvrsnih glazbenika do 19 godina starosti, žiri je odlučio da upravo četrnaestogodišnji Marko Martinović zaslužuje otići u Köln. Gradonačelnik Vlado Klasan je tim povodom u petak, 27. svibnja održao prijam u svom uredu, na kojem su osim Marka i gradonačelnika prisustvovali Markovi roditelji Branka i Zdravko, te ravnateljica Glazbene škole u Novskoj Dunja Uroić.

"Marko je na najbolji mogući način promovirao prvenstveno sebe kao umjetnika, ali i našu Glazbenu školu u Novskoj, kao i sam Grad Novsku. Čestitke u ime svih sugrađana Grada Novske i u moje osobno ime jer znam koliko je teško postići tako značajan rezultat posebice kada dolaziš iz male sredine, a ovaj uspjeh je samo plod tvog dugogodišnjeg mukotrpnog rada" – izjavio je gradonačelnik naglasivši kako će s ponosom pratiti njegov nastup u Kölnu, te mu je prenio čestitke i pozdrave sina Petra Klasana iz Beča, koji se također svojevremeno natjecao na Euroviziji. Talentirani mladi tamburaš Marko Martinović zahvalio se gradonačelniku na pozivu, te je rekao kako se na natjecanje prijavio s željom da stekne iskustvo, te da se uozbiljio nakon što je prošao prvi dio natjecanja jer je postao svjestan obveza koje ga čekaju.

"Ovo je jedno ozbiljno natjecanje u kojemu su sudjelovali doslovno savršeni natjecatelji. Veselim se nastupu u Kölnu gdje ću osim sebe, svoje škole i Grada predstavljati i Hrvatsku i naravno nadam se dobrom uspjehu" – izjavio je Marko Martinović, koji se ovim putem zahvalio i svojem profesoru Filipu Novoselu, kao i svim dosadašnjim profesorima, na podršci. Ravnateljica Glazbene škole u Novskoj Dunja Uroić istaknula je kako gradonačelnik uvijek prati i podržava školu na svakom koraku, te je čestitala Marku i njegovom profesoru na ogromnom uspjehu kojeg su ostvarili. "Ovo je prvi puta u povijesti da se netko iz naše županije plasirao na Euroviziju, zbilja sam ponosna. Iako smo se potajno nadali da će Marko pobijediti, bili smo svjesni da je konkurencija jaka, no Marko ih je pomeo sa svojom velikom muzikalnošću i karizmom, na što žiri nije mogao ostati ravnodušan, kao ni svi koji ga slušaju" – dodala je ravnateljica.

Gradonačelnikovom pozivu na prijam zahvalili su se  i ponosni roditelji Branka i Zdravko Martinović, koji ističu da će tek nakon vremenskog odmaka postati svjesni uspjeha kojeg je ostvario njihov sin. "Naš Grad je bio pogođen ratom kao i selo Jazavica i za nas se čulo jedino kad su nas granatirali, kada je KUD "Javor" nastupio na pozornici državne smotre i sada kada će Marko na najbolji način predstavljati svoje selo i Grad" – ističe Zdravko Martinović. Gradonačelnik i ravnateljica Marku su zaželjeli puno uspjeha na natjecanju u Kölnu, naglasivši kako će ga pratiti i podržavati, smatrajući da je ovo tek početak njegove glazbene priče. Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika će se ove godine održati od 28. kolovoza do 4. rujna u Kölnu.