Grad NOVSKA Službene stranice

Tisuće ljudi prisustvovale jedinstvenoj manifestaciji susreta nacionalnih manjina u Lipovljanima

Vlado Klasan, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića – Općina Lipovljani svojom nacionalnom različitosti pridonosi kulturnom bogatstvu

Manifestacija kulturnog izričaja "Lipovljanski susreti" je po prvi put održana 1973. godiine, kada je u Lipovljanima živjelo preko 20 nacionalnih manjina. Susreti su održavani sve do početka Domovinskog rata, od kada je ova prekrasna tradicija zapostavljena, sve do 2009. godine. U Lipovljanima danas živi 13 nacionalnih manjina, a "Lipovljanski susreti" s razlogom su obnovljeni prije sedam godina, jer manjine obogaćuju i našu hrvatsku tradicijsku kulturu. Ovogodišnji susreti održani su kao i prošle godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, a glavni pokrovitelj Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić koji je, izdvojivši 150 tisuća kuna, značajno pomogao održavanje ove hvale vrijedne manifestacije.

I ove se godine, pored visokog i generalnog pokrovitelja, u organizaciju susreta uključio veliki broj pojedinaca, mahom volontera koji su uložili velike napore kako bi posjetitelji uživali u nastupima desetak folklornih društva, odnosno tristotinjak čuvarica i čuvara folklorne baštine. Srdačnu dobrodošli u Lipovljane – "Europu u malom" posjetiteljima je, prilikom otvorenja susreta u subotu 27. kolovoza, među prvima zaželio načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar, rekavši kako Lipovljani kroz ovu manifestaciju ponovo žive kroz kulturni izričaj, pričajući priču o suživotu i tradiciji. "Lipovljani danas predstavljaju kulturu 14 naroda, a to je naša prepoznatljivost i bogatsvo" – rekao je načelnik Mario Ribar, te se zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u kreiranju ove manifestacije.

Nazočnima se prigodnim riječima, u ime pokrovitelja susreta, obratio izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, gradonačelnik Grada Novska Vlado Klasan. U svom je govoru istaknuo kako je gradonačelnik Zagreba, zajedno sa volonterima, najvećim dijelom doprinijeo uspješnom održavanju susreta. S tim se složio i moderator Branko Uvodić, koji je rekao kako je posjetio mnoge krajeve, ali da još uvijek nije posjetio ni jednu sredinu Lijepe naše kojoj Milan Bandić i Grad Zagreb nisu pomogli. "Dolazio sam ovdje i kao dijete, a danas mi je posebna čast nazočiti ovoj velikoj raskoši koja se nalazi u jednoj maloj Općini" – dodao je Klasan. Prisutne su pozdravili i predsjednik Turističke zajednice SMŽ Željko Lenart, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, te izaslanik predsjednice RH župan Ivo Žinić.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa predstavili su se Mješoviti pjevački zbor „Lira“ Lipovljani, KUD „Lipa“ Lipovljani, Kud „Čardaš“, Romsko kulturno-umjetničko društvo iz Darde, KUD „Joakim Hardi“ iz Petrovaca, Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Jovan Jovanović Zmaj“ Bijelo Brdo, Zajednica Nijemaca iz Ruda, Češka beseda iz Treglava, Matica slovačka „Kukučin Kuntarić“ Jakšić, Kulturno prosvjetno društvo Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani. Posljedni su nastupili članovi Folklornog ansambla iz Ukrajine, koji su publiku oduševili svojin izvedbama, koje su na njihovu radost trajale nešto duže, budući da je ovogodišnja "zemlja partner" susreta bila Republika Ukrajina.