Grad NOVSKA Službene stranice

Veličanstveni koncert SKUD-a "Ivan Goran Kovačić" oduševio novljansku publiku

Studentsko-kulturno umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić" održalo je cjelovečernji koncert pod nazivom "Oj divojko miličice, nakiti mi dipličice" u petak, 10. lipnja na zadovoljstvo mnogobrojne publike. Uz pratnju tamburaškog orkestra predstavili su se pjesmama i plesovima  iz Slavonije, Moslavine, Like, Međimurja, Korčule, te pjesmama i plesovima Livanjskog polja. Koncertu je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević, koji je istaknuo kako mu je zadovoljstvo što može prisustvovati ovako sjajnom koncertu talentiranih mladih izvođača koji su se prezentirali  vrhunskim nastupom. Zadovoljstvo zbog dobre organizacije koncerta, te vrhunske prezentacije izvođača iskazala je i ravnateljica POU-a  Novska Valentina Opić.

Voditelj ansambla Dubravko Radić izjavio je kako održavaju brojne nastupe, te da im je uvijek zadovoljstvo nastupiti pred novljanskom publikom koja ih s radošću dočekuje. Veliko bogatstvo ansambla predstavljaju narodne nošnje iz cijele Hrvatske, od kojih se neke procjenjuju kao  muzejska vrijednost – rekao je Radić.

Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" osnovan je 1948. godine kao jedna od  prvih sekcija istoimenog Studenskog kulturno umjetničkog društva ( neprofitne kulturne institucije ), a pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Ansambl u okviru Društva djeluje s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije. Ansambl je sa svojim repertoarom sudjelovao na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj, a predstavio se Hrvatima i strancima u većini zemalja Europe, zatim u SAD-u, Kini, Kanadi, Brazilu, Venezueli, Peruu, Novom Zelandu, Australiji i Izraelu. Veliko bogatstvo ansambla, kojim se naročito ponosi, predstavlja i 550 kompleta narodnih nošnji iz cijele Hrvatske. Danas Ansambl djeluje pod vodstvom vrsnih folklornih stručnjaka, a broji oko 80 članova – plesača, pjevača, tamburaša – većinom studenata iz cijele Hrvatske. Ansambl je nagrađen posebnom Rektorovom nagradom, porinom, te je dobitnik mnogobrojnih zlatnih plaketa.