Grad NOVSKA Službene stranice

Veliko priznanje Živku i Željku Sajku od Ministarstva kulture RH Zbirka

Veliko priznanje Živku i Željku Sajku od Ministarstva kulture RH Zbirka "Sajko" – jedna od najbogatijih privatnih zbirki u Hrvatskoj

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je, prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, donijelo riješenje u kojem stoji da Zbirka kulturnopovijesnih predmeta Novljana Živka i Željka Sajka ima svojstvo kulturnoga dobra. Iz navedenog rješenja proizlazi činjenica da će predmetno kulturno dobro biti upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske na Listu zaštićenih kulturnih dobara. U obrazloženju je između ostalog navedeno kako Zbirka sadržava vrijedne i raznovrsne predmete kulturne baštine novljanskog kraja iz širokog vremenskog raspona od prahistorije do Domovinskog rata, te da je to jedna od najbogatijih privatnih zbirki u Hrvatskoj, navodeći kako je to plod dugogodišnjeg revnog skupljanja i spašavanja od propadanja raznovrsnih predmeta kulturne baštine.

Željko Sajko je naglasio kako najnoviji popis broji 2262 predmeta koji su trajno zaštićeni kao kulturna dobra, te je ovim putem posebne zahvale uputio gospođi Ani Mlinar koja je uvelike zaslužna za ishođenje ovog rješenja, Damiru Kremenčiću koji je popisivao sve predmete i naravno Gradu Novska, bez čije pomoći, kako kaže, ovaj veliki uspjeh ne bi bilo lako postići. "Želja nam je da ovu zbirku pogleda svekoliko pučanstvo Novske, i da ona bude u vlasništvu Grada. Isto tako moram napomenuti da još uvijek ima puno obitelji koje bi predale svoje predmete u muzej, ali čekaju da Grad preuzme ovu pozamašnu zbirku, jer mi raspolažemo sa skučenim prostorom i nemamo gdje odložiti nove predmete" – nadodao je Željko Sajko.

Na ovo Rješenje je posebno ponosan i Živko Sajko, koji je postojeću zbirku koju je naslijedio od roditelja, počeo proširivati davne 1950. godine. "Ja jedino mogu zahvaliti svim Novljanima, jer se u zbirci nalaze predmeti koje je doniralo nekoliko stotina obitelji s područja Grada Novske" – izjavio je Živko Sajko, dodavši kako se nadamo da će predmeti biti dio postava budućeg gradskog muzeja, te nastavlja – "puno ljudi me pita kada će Grad Novska napokon imati svoj muzej, ja im odgovaram kako je muzej u projektu i ističem da sam jako zadovoljan s inicijativom i suradnjom s Gradskom upravom, znajući da su to velike investicije i veliki posao". Živko Sajko naglašava kako ima 84 godine, da mu je zdravlje narušeno, tako da se ljubavi prema starinama ne može posvetiti kao nekada. Kolekcionarski duh i zbirku prenio je na sina Željka, koji sada nastavlja voditi evidenciju zbirke. "Ministarstvo je procijenilo da je zbirka "Sajko" jedna od najbogatijih privatnih zbirki u Hrvatskoj, a ja vjerujem da je to zbog toga što smo pokrili sva područja. Nismo skupljali samo etno predmete, mi smo skupljali sve, naročito predmete iz Domovinskog rata ,a skupljamo još uvijek. To je dugogodišnji rad i dugogodišnja aktivnost" – ističe Živko Sajko.

Živko Sajko ovim se putem požalio na nebrigu pojedinaca koji nisu svjesni kulturne vrijednosti koju posjeduju starine, te je istaknuo posljednji slučaj koji ga je posebno ožalostio. Naime, kolekcionar Živko Sajko stanuje nasuprot župne crkve Sv. Luke Evanđeliste, na kojoj se trenutno odvijaju radovi obnove krovišta, a prema njegovim riječima potkrovlje Crkve skriva razne stare predmete velike vrijednosti. "Svi predmeti koji su godinama čuvani u potkrovlju Crkve su prilikom obnavljanja bačeni na hrpu, koju sam ja naravno obišao i neke stvari sam već pohranio u zbirku, poput križeva i raznih drugih predmeta koji čine neku vrijednost i žao mi je da se s jednim dijelom novljanske povijesti postupa na takav način" – naglasio je Živko Sajko.

Kolekcionarske entuzijaste Živka i Željka Sajka  posjetio je i gradonačelnik Vlado Klasan, koji im je čestitao na ovoj velikoj potvrdi koja je došla od strane Ministarstva kulture, rekavši kako nova Gradska uprava, već tri godine radi na tragu da Grad Novska ima svoj zavičajni muzej s koncertnom dvoranom. Od gradonačelnika doznajemo i da se projektna dokumentacija nalazi u trećoj fazi, koja je nominirana za 3,2 milijuna kuna za izradu kompletne projektne dokumentacije. "Ako sve bude u redu, mi se nadamo da ćemo već u jesen iduće godine početi s prvim radovima i da će napokon oronula zgrada starog hotela zasjati u prekrasno zdanje gdje će ljudi, u ovom slučaju računamo apsolutno na Željka, doprinijeti istini i saznanjima i dokle seže povijest našeg kraja" – rekao je gradonačelnik.