Grad NOVSKA Službene stranice

Ministrica Vučković uručila Odluku o odabiru područja za provedbu komasacije

Ministrica Vučković uručila Odluku o odabiru područja za provedbu komasacije

U Gradskoj vijećnici Grada Novske ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je novljanskoj gradonačelnici Mariji Kušmiš Odluku o odabiru područja na kojem će biti provedena komasacija poljoprivrednih površina na području Novske. Radi se o okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta za područje katastarskih općina Rajić Gornji, Rajić Donji i Borovac odnosno zemljište između županijeske ceste i autoceste površine 896 ha u vrijednosti 1,25 mil eura .


Naime, Ministarstvo poljoprivrede donijelo program i sredstva za 18.000 hektara na kojemu kroz određeno vrijeme treba provesti komasaciju, a Novska je među tri jedinice lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj koja je uz podršku Ministarstvo poljoprivrede osigurala nastavak provedbe komasacije na poljoprivrednim površinama.


Riječ je o Odluci u okviru vrijedne i provedbeno zahtjevne reformske aktivnosti „Unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju“ iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti putem kojeg smo za ulaganja u hrvatsku poljoprivredu osigurali sredstva u iznosu 131 milijuna eura. Ovom Odlukom komasirat će se više od 890 hektara na području Grada Novske; zahvaljujem gradonačelnici Kušmiš sa suradnicima na interesu i suradnji na aktivnosti koja značajno unaprjeđuje rad naših poljoprivrednika i doprinosi ciljevima Strategije razvoja poljoprivrede“ izjavila je ministrica Vučković.


Preduvjet za provedbu reformske aktivnosti u okviru  NPOO-a bio je Zakon o komasaciji koji je donesen prošle godine, a kojim se nastoji omogućiti stavljanje u funkciju poljoprivredne proizvodnje rascjepkanog i zapuštenog zemljišta kojem je otežan pristup, kroz optimiziranje oblika i površine poljoprivrednog zemljišta, odnosno njegovim okrupnjavanjem te izgradnja vodnih građevina za melioracije i druge infrastrukture.

Ovom prigodom ministrica Vučković osvrnula se i na ulaganja u Sisačko-moslavačkoj županiji u okviru Programa ruralnog razvoja, putem kojeg je na ovom području odobrena potpora u iznosu od 214,78 milijuna eura i isplaćeno više od 181 milijuna eura potpore, a istaknula je i kako su površine pod poljoprivrednom proizvodnjom veće za 2 215 hektara u odnosu na 2020. godinu, dok županija istovremeno broji i 107 više poljoprivrednih gospodarstava. U okviru Mjere 7 odobreno je 21,6 milijuna eura potpore što uključuje, između ostalog, 5 ulaganja u vrtiće, 6 ulaganja u sektor vodoopskrbe, 8 ulaganja u nerazvrstane ceste te 8 ulaganja u kulturne i društvene domove, kao i 3 vatrogasna doma.


Komasacija se odnosi na proces reorganizacije poljoprivrednih parcela radi poboljšanja efikasnosti poljoprivredne proizvodnje i olakšavanja upravljanja zemljištem. Tim je povodom u Društveno-kulturnom centru u Rajiću početkom studenog održan je informativni razgovor s poljoprivrednicima iz Rajića i Borovca gdje je naglašeno da provođenje komasacije treba omogućiti ekonomičnije iskorištavanje zemljišta uz povoljnije uvjete za poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj. Također i izgradnju poljoprivrednih putova, vodnih građevina za melioracije te izvođenje i drugih radova na uređenju.


Za vlasnike takvih malih parcela, ono znači da mu se za njegovo zemljište uneseno u komasacijsku gromadu dodjeljuje novo jednake vrijednosti i u što manjem broju katastarskih čestica uz odbitak vrijednosti zemljišta za opće potrebe, zajedničke potrebe naselja i sudionika komasacije. Pritom vrijednost zemljišta koje se dodjeljuje ne može biti manja od 90 ni veća od 120 posto vrijednosti parcele koje je unio u komasacijsku gromadu.

Osim toga, u proces komasacije treba uključiti pravnike, geodete, ali i psihologe. Riječ je o iznimno zahtjevnom postupku koji nam slijedi.