Grad NOVSKA Službene stranice

Nastavlja se sanacija oštećene električne mreže nakon nevremena

Nastavlja se sanacija oštećene električne mreže nakon nevremena

U sklopu neprekidnih nastojanja da osigura sigurnost i pouzdanost elektroenergetske mreže, HEP ODS d.o.o., Elektra Križ, izdala je obavijest za svoje korisnike mreže. Uprava tvrtke ističe da iako je prošlo više od dva tjedna od olujnog nevremena koje je zahvatilo Hrvatsku, a time i novljansko područje 19. srpnja 2023. godine, sanacija niskonaponske mreže još uvijek traje.

Oluja je uzrokovala značajna oštećenja na mreži, rezultirajući situacijom u kojoj su neki dijelovi vodiča sada znatno bliži tlu nego što je uobičajeno ili čak doslovno dodiruju zemlju. Ovakvo stanje povećava rizik od električnih nesreća i ozljeda, te HEP ODS poziva sve korisnike da budu iznimno oprezni prilikom kretanja u blizini električnih vodova.

Iako su oštećeni vodiči izolirani, njihovo približavanje ili dodirivanje može biti izuzetno opasno. Električna energija je nevidljiva sila koja nosi potencijalno smrtonosne rizike, stoga se poziva javnost da se suzdrži od bilo kakvog pokušaja popravka ili rukovanja oštećenim vodovima.

U svjetlu trenutne situacije, HEP ODS apelira na suradnju cijele zajednice. Ako bilo koji korisnik primijeti oštećene vodove ili situacije u kojima su vodiči neprirodno blizu tlu ili na tlu, moli se da se odmah obrati na besplatni telefonski broj 0800-300-407, opcija 2. Ovim putem korisnici mogu pružiti vrijedne informacije o lokaciji potencijalnih opasnosti, što će ubrzati sanacijske napore i pomoći u sprječavanju eventualnih nesreća.

U skladu s tim, HEP ODS i dalje radi na terenu kako bi osigurao da se elektroenergetska mreža potpuno oporavi i vrati u normalno stanje. Ova situacija podsjeća na važnost ulaganja u infrastrukturu i preventivno održavanje kako bi se osigurala sigurnost svih korisnika elektroenergetske mreže u svim vremenskim uvjetima.