Grad NOVSKA Službene stranice

Novljani najavljuju Lukovo – manifestaciju kojom slave Dan grada i zaštitnika svetoga Luku

Novljani najavljuju Lukovo – manifestaciju kojom slave Dan grada i zaštitnika svetoga Luku

Odbrojavanje je započelo. Novljani već znaju, a sad nagovještavaju i drugima da za mjesec dana počinje Lukovo u Novskoj. Novska će tako od 14. do 18. listopada postati velika pozornica na kojoj se očekuje zabavni program za sve uzraste. Cjelokupnim programom upravlja Organizacijski odbor koji zajedno sa svim sudionicima razrađuje sve detalje kirvaja s daškom prošlosti. 

Ovaj jedinstveni događaj posjetitelje vodi u novljansku prošlost s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a program uz Organizacijski odbor donose gradske ustanove i tvrtke, škole, udruge ali i veliki broj volontera. Gradski park i ulice ovog najzapadnijeg slavonskog grada postaju tako prikaz kostimiranih uloga i prikladnih kulisa. „Kako bi manifestacija rasla i svake godine bila što prepoznatljivija odlučili smo da njome upravlja Organizacijski odbor. Time smo dobili veću uključenost ljudi, ali i šarolik program koji spaja prošlost i sadašnjost! Za sve smo pripremili nešto, i svima želimo dobrodošlicu na Lukovo u Novskoj!“, rekla je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš na sastanaku organizatora. 

Vikend program (15.-16.10.) donosi cjelodnevne aktivnosti u parku koji samo za ovu prigodu postaje mini Novska iz prošlog stoljeća. Središte zabave biti će tako hotel Knopp i krčma kod Gaića. Posjetitelji će moći sresti i značajna imena novljanske prošlosti, Adalberta i Emiliju Knopp, krčmara Gaića, poznate nekadašnje obrtnike, župnika Luku Ilića Oriovčanina, dobošara Fabu, žandara koji održava red i mir, gataru koja proriče budućnost… Što su radili, što jeli i pili, i kako su živjeli stari Novljani, „žive“ su slike koje donosi ovogodišnje Lukovo. Uz pomoć više od 120 glumaca i statista, ugostitelje, ples i pjesmu, kočije, tradicionalno kuhanje fiša i gulaša, očekuje se veliki broj posjetitelja. U ponudi je i putovanje medenim vlakom iz Zagreba po cijeni od 20 kuna u nedjelju 16. listopada.

Na gradsku pozornicu ove godine popet će se i brojni glazbenici. U petak 14.10. Novljani će uživati uz pjesme Massima i zabavnog benda, dok će u subotu 15.10. Slavonija odjekivati, što uz zvuke vatrometa, što uz nastup Gazdi i Cecilije. Nedjelja 16.10. rezervirana je za humanitarnu utrku i nastup benda Cry Babies. Vikend program upotpunit će i tamburaška poslijepodneva koja će ispuniti četiri tamburaška sastava