Grad NOVSKA Službene stranice

Do 15 tisuća eura za kupnju ili gradnju nekretnine u Novskoj

Do 15 tisuća eura za kupnju ili gradnju nekretnine u Novskoj

Gradsko vijeće Grada Novske usvojilo je novu mjeru pomoći mladim obiteljima. Novska, koja je zadnjih godina uvela niz poticaja s ciljem demografske obnove, još jednom pokazuje snažnu financijsku podršku mladima ali i svima koji se u Novsku žele doseliti. Uz naknade za novorođenčad koje sežu do 10 tisuća eura i Novljanski paket za bebe, dodana je i mjera kojom mladi mogu dobiti bespovratna sredstva za kupnju, gradnju ili uređenje nekretnine na području Novske.

Zainteresirani za korištenje ove mjere tako će moći dobiti do 10 tisuća eura ako kupuju ili grade/uređuju nekretninu na području grada, ali i do 15 tisuća eura ukoliko se nekretnina nalazi u prigradskim naseljima na području Grad Novska. Obitelji mogu zatražiti ove poticaje ukoliko barem jedan bračni drug nije stariji od 40 godina te ako planiraju ostati u Novskoj najmanje deset godina. Pod mladu obitelj svrstava se i samohrani roditelj odnosno jednoroditeljska obitelj, a pojedinci koji kupuju nekretninu ne smiju biti u srodstvu s osobom koja tu nekretninu prodaje.

Prema izjavi novljanske gradonačelnice Marije Kušmiš koja je mjeru i predložila gradskim vijećnicima istaknulo se da je cilj ovih potpora sprječavanje iseljavanja, poticanje mladih na zasnivanje obitelji, zadovoljavanja stambenih potreba, te predstavljanje Novske kao suvremenog grada koji stoji na raspolaganju svojim građanima. "Vjerujemo da će i ove mjere uroditi plodom i da ćemo kako zadržati mlade ali i dobiti nove doseljenike u najdražu nam Novsku! Želimo i da naša prigradska naselja živnu i da obitelji ne izbjegavaju život na selu. Zato ih komunalno opremamo, a ovom mjerom dodatno potičemo i rješavanje stambenog pitanja!", poručila je Kušmiš. Ukoliko kroz pet godina koliko mjera traje dođu i djeca, kroz ovaj program osmišljeno je i njegovo produljenje, ali i dodatne financije. Naime za svako rođeno dijete sredstva se povećavaju za 2 tisuće za grad odnosno 3 tisuće za prigradska naselja i za jednu godinu duže isplaćuju. "Ovo je još jedna nova i jedinstvena mjera u Hrvatskoj kojom želimo potaknuti demografsku obnovu!!, zaključila je Kušmiš.

Obitelji kojoj budu odobrena ova bespovratna financijska pomoć sa cijelom obitelji dužni su prijaviti prebivalište na adresi kupljenog stambenog objekta u roku od 1 godine od sklapanja ugovora o sufinanciranju, te zadržati prebivalište na adresi tog objekta neprekidno sljedećih 10 godina od izvršene prijave prebivališta. Također, isplata će se vršiti obročno u pet godina. No, svi detalji o ovoj mjeri bit će raspisani javnim pozivom čija objava uskoro slijedi.