Grad NOVSKA Službene stranice

Drvni centar u Paklenici započeo s radom – jedna od glavnih djelatnosti je ponovna uporaba drveta

Drvni centar u Paklenici započeo s radom – jedna od glavnih djelatnosti je ponovna uporaba drveta

Drvni centar čiji je osnivač Udruga mladih Novska, a koji djeluje na principu društvenog poduzetništva, započeo je s radom.

Rad Drvnog centra najviše se oslanja na ponovnu uporabu drveta, odnosno restauriranje, tapeciranje i renovaciju starih proizvoda od drveta poput stolova, stolica, ormara i kreveta koje zasigurno već posjedujete u svojim kućama ili poslovnim prostorima, a kojima bi dobrodošlo osvježenje u vidu brušenja, lakiranja, sitnih popravaka i bojanja. Proizvode na kojima su dosad radili možete pogledati u galeriji.

Inače, društveno poduzeće Drvni centar uspostavljeno je kroz projekt „proBUDI VJEŠTinu“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a čiji je nositelj Udruga mladih Novska, koja je nedavno i registrirala gospodarsku djelatnost čime je omogućeno poslovanje Drvnog centra na načelima društvenog poduzetništva. Partneri na projektu su HVIDR-a Novska i Razvojna agencija Grada Novske – NORA, koja pruža podršku u provedbi ovog projekta i stoji na raspolaganju projektnom timu za sve nedoumice. Tu je i Grad Novska koji je ustupio prostor za potrebe obavljanja djelatnosti Drvnog centra i pruža logističku podršku.

Naime, cilj projekta „proBUDI VJEŠTinu“ je pridonijeti razvoju društvenog poduzetništva na području Sisačko-moslavačke županije kroz uspostavu centra za ponovnu uporabu drveta. Projekt se provodi od listopada 2020. godine, a početku rada Drvnog centra prethodile su edukacije korisnika projekta o društvenom poduzetništvu, agilnom razvoju proizvoda, obuka o obradi drveta, obuka za stolare, obuka za tapetare, a sad slijedi i obuka korisnika za rad na strojevima.

Na edukacijama su sudjelovale nezaposlene osobe, koje su istovremeno i ciljana skupina projekta, a nakon završenih edukacija, Udruga mladih krenula je u nabavu strojeva koji su svoj dom u Drvnom centru pronašli krajem prosinca prošle godine. Tako će troje zaposlenika ovog Drvnog centra raditi na cirkularu, debljači, ravnalici i tračnoj brusilici, a vesele se prvim poslovima renovacije stolica, bojanja i davanja novog ruha starim predmetima u retro stilu jer to je, naglašavaju, jedna od prednosti u današnjem trendu opremanja interijera i zaštite okoliša.

Ukoliko niste upoznati s terminom društvenog poduzetništva, valja objasniti kako je ono, prema definiciji iz Strategije razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj 2015.-2020., poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit ili višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže u dobrobit zajednice.

Na taj način Drvni centar proširivat će nove djelatnosti, nabavljati nove strojeve i zapošljavati nezaposlene osobe čime se ispunjava socijalna komponenta društvenog poduzetništva, a obnavljanjem i reparacijom starih proizvoda od drveta ispunjava se okolišna komponenta kojom se smanjuje količina otpada, proizvodi se recikliraju i dobivaju novu svrhu.

Ukoliko posjedujete stari komad namještaja, potrganu stolicu, oguljeni krevet ili komodu, javite se na broj telefona 091 529 9141, na Facebook stranicu Probudi vještinu ili na mail probudivjestinu@gmail.com i donesite svoj namještaj u Drvni centar na adresi Paklenica 123 kako bi ga vrijedni zaposlenici obukli u novo ruho.