Grad NOVSKA Službene stranice

Grad Novska jedan od tri grada u kojima kreću prve  komasacije u Republici Hrvatskoj

Grad Novska jedan od tri grada u kojima kreću prve komasacije u Republici Hrvatskoj

U prostorijama Grada Novske dana 13. rujna 2024. godine održana je Prva sjednica Povjerenstva za komasaciju na odabranom području Grada Novske na kojoj su sudjelovali članovi Povjerenstva odnosno predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Državne geodetske uprave, Ministarstva pravosuđa, predstavnik vlasnika zemljišta i Grada Novske.

Grad Novska prijavio se na Javni poziv Ministarstva poljoprivrede za odabir određenog područja za provođenje komasacije u skladu s Programom komasacije poljoprivrednog zemljišta do 2026. godine za postupke započete komasacije (čl. 55. Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta) odnosno za katastarske općine Rajić Gornji, Rajić Donji, Borovac i Lađevac, a koji se odnosi na tzv. bivše pikove table (područje sjeverno od autoceste).  

Dana 22. siječnja 2024. godine Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Odluku o pokretanju postupka nabave usluge izrade prijedloga projekta komasacije odnosno odgovarajuće dokumentacije potrebne za provedbu i završetak postupka jednostavne komasacije na odabranom području u Gradu Novskoj, a sve u skladu s Odlukom ministrice poljoprivrede od 7. studenoga 2023. godine o odabiru područja na kojem će se provoditi komasacija u Gradu Novskoj, kao i osnivanju i imenovanju Povjerenstva za komasaciju. Time je Grad Novska postao jedan od tri grada odnosno općine koji su prošli na Javnom pozivu za komasaciju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kao naručitelj i zajednica ponuditelja GEOPROJEKT ZAGREB2O d.o.o. i GEOPROJEKT d.o.o., kao izvršitelji dana 2. rujna 2024. godine potpisali su ugovor „Usluga izrade prijedloga Projekta komasacije i usluga provedbe komasacije na području Grada Novske“.

Sukladno predmetnom ugovoru rok za izvršenje prve faze odnosno izrade prijedloga projekta komasacije je šest mjeseci od dana potpisivanja Ugovora, a rok za drugu fazu odnosno provedbu komasacije izvođenja stručnih geodetskih poslova je najkasnije do 30. lipnja 2025. godine. Provedba komasacije u katastru i zemljišnim knjigama s otklonjenim eventualnim primjedbama je najkasnije do kraja 2025. godine. Ukupna vrijednost predmetnih radova je 1.168.875,00 eura s PDV-om.

Komasacijska gromada obuhvaća dijelove katastarskih općina Rajić Gornji, Rajić Donji, Borovac i Lađevac, ukupne površine 891,6 hektara, a sastoji se od 1711 katastarskih čestica u vlasništvu odnosno suvlasništvu 125 upisanih vlasnika odnosno suvlasnika predmetnog zemljišta. Udio Republike Hrvatske u komasacijskoj gromadi je 87,2% odnosno 777,2 hektara. Zbog velikog broja katastarskih čestica vidljiva je svrha komasacije odnosno okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta radi njegovog ekonomičnijeg iskorištavanja uz povoljnije uvjete za poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj.

Uvjereni u uspješnu realizaciju ovog projekta, Grad Novska planira se i dalje javljati na javne pozive Ministarstva poljoprivrede vezane za komasaciju.