Grad NOVSKA Službene stranice

Održana završna konferencija projekta “Ruke koje mogu sve”

Održana završna konferencija projekta “Ruke koje mogu sve”

Danas, 31. ožujka, u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Novska održana je završna konferencija projekta “Ruke koje mogu sve”, koji se provodio u sklopu programa zapošljavanja žena “Zaželi – faza II”. Kroz projekt je zaposleno 40, do tada nezaposlenih, žena koje su se brinule za 240 potrebitih starijih osoba na području Lipika, Novske, Jasenovca i Kutine. Također, cilj samog projekta bio je i osnažiti njihov radni potencijal i kompetencije kroz edukacije kako bi se susretale sa što manje poteškoća prilikom pronalaska posla na tržištu rada. Tako su sa područja grada Novske zaposlene 22 žene, sa područja  Općine Jasenovac njih 15 te po jedna žena iz Lipika te dvije iz Janja Lipe. Održane su edukacije za slastičara, kao i stručno osposobljavanje za zanimanje “gerontodomaćicu”, koje im je osiguralo upis zanimanja u radnu knjižicu.

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa Zeleni trokut, partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Ispostave Kutina i Požega te Centar za socijalnu skrb Novska i Centar za socijalnu skrb Pakrac. Vrijednost projekta je 3.714.352,50 kuna, od kojih je 85% sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Kroz projekt redovito su distribuirani higijenski pakete krajnjim korisnicima, no zaposlenice su korisnicima pomagale u mnogim kućanskim poslovima, kao što su pripremanje zimnice, slaganje drva za ogrjev, kuhanje, čišćenje, nabavka namirnica, no pružale su i potporu kroz razgovor i druženje s korisnicima. Također, volontirale su na “Danima baštine” u Krapju, a za zaposlenice na projektu organiziran je i izlet na Plitvička jezera i posjet Rastokama.

Voditeljica projekta Ksenija Kovačević, u svom emotivnom obraćanju izjavila je: “Ovo je godina u životu koja mi najbrže prošla. Vrlo sam socijalno osjetljiva osoba i volim pomagati, tako da mogu reći da sam u ovom projektu pronašla sebe. Projektom je obuhvaćeno čak 240 osoba koje su koristile razne usluge ovog projekta, a naše vrijedne djelatnice, na koje sam izuzetno ponosna, obilazile su korisnike ovog projekta te im pomagale sa čišćenjem, kuhanjem, higijenom, nabavkom, dvorišnim poslovima i još nizom zadataka koje su spremno dočekale i odradile. Drage moje, izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što ste to bile vi i što smo zajedničkim snagama ovaj projekt doveli do kraja.  Nadam se da ćemo imati priliku nastaviti sa svime što smo do sada radili jer to od nas očekuju oni koji nas trebaju. Hvala Vam svima još jednom.”

Uz zaposlenice na projektu i voditeljicu Kovačević, završnoj konferenciji prisustvovali su i gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić, načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković, novoizabrana predsjednica LAG-a Zeleni trokut Daria Adžijević te predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područnog ureda Požega, Jasminka Antunović.

Načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković izjavila je: “Zahvaljujem se svima koji su radili na ovom programu, svi korisnici našeg programa su zadovoljni i zahvalni na učinjenom. Neke naše članice su nastavile volonterski raditi poslove koje su radile kroz projekt jer osobe kojima su pružale pomoć jednostavno nisu mogle živjeti same bez te pomoći jer teško je ostaviti nekoga tko nema nikog tko će mu pomoći. Od srca zahvaljujem na dobroj suradnji s voditeljicom i administrativnom referenticom projekta koje su tijekom cijelog projekta pomagale pri njegovom provođenju. Na nama je da se i dalje borimo, kao i do sada, te da se i dalje prijavljujemo na natječaje kako bi se osigurala  sredstva za nastavak ovakve vrste projekta koji pomažu najugroženijima. Važno je naglasiti kod ovog projekta da su zaposlenice u ovom programu dobile dodatnu edukaciju, znanje i vještine kako bi mogle konkurirati na tržištu rada, no mnoge od njih su se emotivno vezale za ovaj posao koji su radile.”

Gradonačelnik Piletić izrazio je zahvalnost svima koji su sudjelovali na projektu, na suradnji te na pomoći koje su zaposlenice pružile krajnjim korisnicima, te im čestitao na svemu što su učinile u ovu godinu dana koliko se projekt provodi. Isto tako, najavio je nastavak projekta i pozvao nadležne za njegovu provedbu, kao i sve koji su uključeni u projekt, da se pripreme i prijave na natječaj koji će uskoro biti raspisan, što je razveselilo sve prisutne, obzirom da se ovakva vrsta usluge pokazala uvelike potrebnom na području Grada.