Grad NOVSKA Službene stranice

Završna konferencija projekta “Želim raditi, želim pomoći – faza II”

Završna konferencija projekta “Želim raditi, želim pomoći – faza II”

Jučer, 1. travnja, održana je završna konferencija projekta “Želim raditi, želim pomoći – faza II” u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj, u sklopu projekta “Zaželi” program zapošljavanja žena na području grada Novske. Vrijednost projekta je 3,7 milijuna kuna, uz EU sufinanciranje i iz proračuna RH, odnosno Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, uz potporu Europskog socijalnog fonda. U provođenju projekta „Želim raditi-želim pomoći“,  partneri su Centar za socijalnu skrb Novska i HZZ Područni ured Kutina, te Grad Novska, koji je i nositelj projekta. Kroz projekt je bilo zaposleno 40 žena pripadnica ciljane skupine s područja Grada Novske koje pružaju usluge potpore i podrške za 460 krajnjih korisnika. Kroz projekt u zaposlene teško zapošljive žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanjem ljudima, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice te dugotrajno nezaposlene žene u službenoj evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Krajnjim korisnicima se kroz projekt “Želim raditi, želim pomoći” pružala pomoć u kući te raznim radovima, kao što je dostava namirnica, pomoć u pripremi obroka, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl…), pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. Usluga se krajnjim korisnicima nastavila pružati i tokom pandemije, poštujući sve mjere zaštite koje su propisane. Ovo je drugi put da se kroz ovaj projekt zapošljavaju nezaposlene žene, a osim pomoći starijima, projekt ima za cilj zadržati korisnike da ostanu u svojim domovima, gdje se osjećaju najugodnije. Kroz protekle dvije godine sve zadane projektne aktivnosti su uspješno provedene. Također, zaspolenice su sudjelovale u raznim predavanjima, te su održane edukacije, kao i stručno osposobljavanje, odnosno prekfalifikacija za zanimanja kao što su gerontodomaćicu, cvjećar, kuhar, njegovateljicu koje im je osiguralo upis zanimanja u radnu knjižicu. Učili su strane jezike, polagale vozačke ispite i sudjelovale u informatičkim tečajevima. Tom prigodom zaposlenicama su uručene diplome o obrazovanju i osposobljenosti kako bi s novo stečenim znanjem i vještinama postale konkurentnije na tržištu rada prilikom pronalaska drugog posla.

Konferenciji su prisustvovali i voditeljica projekta Martina Bošnjak, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novska Martina Antolković Hršak, predstavnica HZZ Mihaela Munko, ravnateljica Razvojne agencije grada Novske “NORA” Vida Iličić, kao i ravnatelj POU Novska Miroslav Perošević.

Gradonačelnik Piletić izrazio je zahvalnost svima koji su sudjelovali na projektu, na suradnji te na pomoći koje su zaposlenice pružile krajnjim korisnicima, te im čestitao na svemu što su učinile u ovu godinu dana koliko se projekt provodi. Isto tako, najavio je nastavak projekta i pozvao nadležne za njegovu provedbu, kao i sve koji su uključeni u projekt, da se pripreme i prijave na natječaj koji će uskoro biti raspisan, što je razveselilo sve prisutne, obzirom da se ovakva vrsta usluge 
pokazala uvelike potrebnom na području Grada.