Grad NOVSKA Službene stranice

Međunarodna energetska konferencija - Biomasa – mogu li i u kojoj mjeri energenti na bazi drva zamijeniti fosilna goriva?

5. Međunarodna energetska konferencija održat će se u srijedu, 3.12.2014. u Zagrebu, hotel Westin.

Nova energetska politika EU favorizira obnovljive izvore energije i predviđa se da će biomasa i goriva na bazi drva biti odgovorni za 45 posto sve zelene energije u Europi. To je bez sumnje dobra vijest i poticaj za sve privatne i javne subjekte koji svoj budući razvoj žele bazirati na energetskoj učinkovitosti i korištenju drva i drvnog ostatka u proizvodnji energije.

U Europi ima na tisuće uspješnih projekata koji svjedoče da se pri razvoju ruralnih područja moraju koristiti energenti na bazi drva, što otvara zelena radna mjesta, prerađuje drvo u blizini šume i smanjuje ovisnost o uvoznim energentima fosilnog porijekla.

Kako bi se stručna i zainteresirana javnost upoznala s najnovijim energetskim trendovima i tehnologijama 3.prosinca 2014. u hotelu Westin u Zagrebu održati će se 5. Međunarodna energetska konferencija pod nazivom:

Biomasa – mogu li i u kojoj mjeri energenti na bazi drva zamjeniti fosilna goriva?

Predviđene teme i sadržaji konferencije su prilagođene postojećem stanju na tržištu biomase u zemljama jugoistočne Europe. Postoji niz zanimljivih projekata koji su već realizirani uz pomoć europskih i nacionalnih subvencija, u području kogeneracija i proizvodnje struje iz drva, proizvodnje peleta i briketa ili izgradnje sustava daljinskog grijanja.

Da se radi o vrlo značajnom i isplativom području ulaganja potvrđuje i veliko zanimanje stranih ulagača, koji na području regije JIE svoje mnogobrojne projekte namjeravaju realizirati upravo u području energetike, OIE i biomase.

Konferencija će sudionicama pružiti mogućnost kvalitetnog informiranja o tehnološkim novitetima, raspoloživosti drvne sirovine te pružiti mogućnost za susrete s potencijalnim domaćim i stranim partnerima i ulagačima u područje biomase, medija, dobavljača najnovijih tehnologija kao i sa stručnjacima-specijalistima za energetske, tehnološke i komercijalne aspekte korištenja biomase.

Očekuje se preko 250 sudionika, a dolazak su već potvrdili predstavici mnogobrojnih tvrtki, institucija, županija te niz gradova i općina koje žele bolje iskoristiti biomasu za regionalni razvoj.

Naglasci iz predviđenih predavanja:
• Zašto je biomasa podcjenjena?
• Kako učinkovitije iskoristiti prednosti drva kao izvora energije?
• Na koji način gradovi i općine mogu ojačati energetsku učinkovitost?
• Koliki je potencijal šumskog ostatka koji trajno ostaje neiskorišten u šumi?
• Prijedlozi za veće korištenje peleta u javnoj nabavi
• Nedostatak poreznih olakšica za korištenje OIE

OVDJE MOŽETE PREUZETI

PRIJAVNICU

LETAK