Grad NOVSKA Službene stranice

OBVEZATNE UPUTE ZA IZBOR ČLANOVA VIJEĆA MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU GRADA NOVSKE

Na temelju članka 23. Odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Novske („Službeni vjesnik“ broj 3/11 i 39/14),  Izborno povjerenstvo za provođenje  izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Novske, propisuje

OBVEZATNE UPUTE MS-III
O ODUSTANKU OD KANDIDATURE ZA IZBOR ČLANOVA VIJEĆA MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU GRADA NOVSKE

I.
Političke stranke registrirane u Republici hrvatskoj, koje su predložile kandidacijske liste (u daljnjem tekstu: liste) za članove vijeća mjesnih odbora, mogu na način propisan njihovim statutom ili posebnom odlukom donesenom na temelju statuta, odustati od predložene liste najkasnije do 22. ožujka 2015. godine u 24:00 sata.

II.
Podnositelji koji su predložili nezavisne liste za članove vijeća mjesnih odbora mogu odustati od predložene liste najkasnije do 22. ožujka 2015. godine u 24:00 sata.

III.
Odustanak  jednog ili više kandidata s liste nije moguć nakon što je lista predana Izbornom povjerenstvu za provođenje izbora za vijeća mjesnih odbora na području Grada Novske, te se odustanak neće uvažiti i lista ostaje potpuna sa imenima svih predloženih kandidata.

IV.
Pisana obavijest o odustanku mora biti dostavljena Izbornom povjerenstvu za provođenje izora za vijeća mjesnih odbora  na području Grada Novske najkasnije do 22. ožujka 2015. godine u 24.00 sata.

V.
Ove Obvezatne upute stupaju na snagu danom donošenja i objavit će se na oglasnoj ploči Grada Novske i WEB stranici Grada Novske.

SISAČKO- MOSLAVAČKA ŽUPANIJA
GRAD NOVSKA
IZBORNO POVJERENSTVO ZA PROVOĐENJE
IZBORA ZA ČLANOVE VIJAĆA MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU
GRADA NOVSKE

KLASA: 013-03/15-01/01
URBROJ: 2176/04-01-15-69
Novska, 13. ožujka  2015.

Predsjednica
Nada Filipović


Na temelju članka 23. Odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Novske („Službeni vjesnik“ broj 3/11),  Izborno povjerenstvo za provođenje izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Novske, propisuje

OBVEZATNE UPUTE MS-IV
O PRAVIMA I DUŽNOSTIMA PROMATRAČA I O NAČINU
PROMATRANJA RADA TIJELA ZA PROVEDU IZBORA ZA ČLANOVE
VIJEĆA MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU GRADA NOVSKE

I.
Pravo na praćenje provedbe izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Novske imaju: političke stranke i birači koji su predložili liste za izbor članova vijeća mjesnih odbora, nevladine udruge i strani promatrači.

Promatrač ne smije biti kandidat na izborima.

Pravo promatranja izbora obuhvaća naročito promatranje izborne promidžbe, posebno tiskanje  i korištenje izbornog materijala, cjelokupnog izbornog postupka, glasovanja, rada izbornih tijela uvid u sav izborni materijal.

II.
1. Promatrači političkih stranaka i birača koji su predložili liste za izbor članova vijeća mjesnih odbora.

Političke stranke i birači koji su predložili liste za izbor članova vijeća mjesnih odbora mogu odrediti promatrače za sva izborna tijela (Izborno povjerenstvo za provedbu izbora za članove vijeća mjesnih odbora i biračke odbore).

Promatrač kojeg odredi politička stranka dužan je izbornom povjerenstvu čiji rad promatra predočiti potvrdu političke stranke koja ga je odredila. Potvrdu izdaje i potpisuje osoba ovlaštena za zastupanje političke stranke, odnosno opunomoćenik kojeg ta osoba ovlasti.

Promatrač kojeg odrede birači koji su predložili nezavisnog kandidata dužan je izbornom tijelu čiji rad promatra predočiti potvrdu podnositelja prijave nezavisne liste.

2. Promatrači nevladinih udruga

Nevladine udruge registrirane u Republici Hrvatskoj imaju pravo pratiti provedbu izbora tijekom čitavog izbornog postupka, a napose rad izbornih tijela.
Nevladine udruge koje namjeravaju promatrati provedbu izbora dužne su najkasnije u roku od dvadeset dana od dana raspisivanja izbora zatražiti Izborno povjerenstvo za provedbu izbora za članove vijeća mjesnih odbora suglasnost za promatranje rada biračkih odbora.

Uz zahtjev za izdavanje odobrenja prilaže se rješenje  o upisu u Registar udruga u prijepisu ili preslici.

Odluku o zahtjevu nevladine udruge nadležno izborno povjerenstvo bez odgode dostavlja na adresu sjedišta udruge ili ovlaštenoj osobi udruge.

Promatrač kojeg je odredila nevladina udruga kojoj je dopušteno promatranje izbora dužna je izbornom tijelu čiji rad promatra predočiti potvrdu nevladine udruge koja ga je odredila.

Potvrdu izdaje i potpisuje  osoba ovlaštena za zastupanje udruge, odnosno opunomoćenik kojega ta osoba ovlasti.

U potvrdi se navodi broj i datum odobrenja za promatranje rada izbornog tijela te Izborno povjerenstvo za provedbu izbora za članove vijeća mjesnih odbora  koje je odobrenje izdalo.

3. Strani promatrači
Promatraču kojega je odredila međunarodna organizacija koja djeluje u Republici Hrvatskoj
(strani promatrač) status stranog promatrača odobrenjem određuje Izborno povjerenstvo za provedbu izbora za članove  vijeća mjesnih odbora.
Prije početka praćenja izbornog postupka strani promatrači dužni su predsjedniku ili članu izbornog tijela čiji rad promatraju predočiti odobrenje iz stavka 1. ovog članka.

III.
Prije početka praćenja izbora promatrači su dužni predsjedniku ili članu izbornog tijela čiji će rad promatrati predočiti:
-    promatrač političke stranke- potvrdu političke stranke koja ga je odredila,
-    promatrač nevladine udruge – iskaznicu koju mu je izdalo Gradsko izborno povjerenstvo za izbor članova vijeća mjesnih odbora,
-    strani promatrači- iskaznicu koju mu je izdalo  Izborno povjerenstvo za  provedbu izbora članova vijeća mjesnih odbora,

Ako Izborno povjerenstvo za provedbu izbora za  članove vijeća mjesnih odbora, promatraču nevladine udruge, na temelju pravodobno podnesenog zahtijeva, nije izdalo iskaznicu, promatrač će se identificirati rješenjem Izbornog povjerenstva za provedbu  izbora članova vijeća mjesnih odbora, kojim je nevladinoj udruzi odobreno promatranje izbora i odlukom  ovlaštene nevladine udruge o imenovanju promatrača.

IV.
Za cijelo vrijeme promatranja promatrač je dužan nositi vidljivo istaknutu iskaznicu koju mu je izdalo nadležno Izborno povjerenstvo za  provedbu izbora za članove vijeća mjesnih odbora. Izborno tijelo čiji se rad promatra ne smije zabraniti promatranje, ali može ograničiti broj promatrača ako prostorni uvjeti ili drugi neotklonivi razlozi ne dopuštaju istodobno promatranje svim promatračima. Političkim strankama, biračima koji su predložili kandidate, nevladinim udrugama i međunarodnim organizacijama mora se omogućiti da imaju najmanje po jednog  promatrača na biralištu ili pri izbornom tijelu.

V.
Promatrač ima pravo promatrati cjelokupni izborni postupak, glasovanje, rad izbornih tijela, te ima pravo uvida u sve izborne materijale.Promatrač je za vrijeme promatranja dužan poštovati odredbe ovih obvezatnih uputa te ostalih pismenih i usmenih uputa Izbornog povjerenstva za provedbu izbora za članove vijeća mjesnih odbora i bračkih odbora. Izborna tijela dužna su svakom promatraču na jednak način i bez ograničenja omogućiti promatranje i praćenje svoga tijela.

Promatrač  ima pravo biti nazočan radu Izborno g povjerenstvo za provedbu izbora za članove vijeća mjesnih odbora za vrijeme održavanja sjednica, upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje.

Promatračima pravo davati pisane, obrazložene primjedbe na rad izbornih tijela. Primjedbe se prilažu zapisniku o radu izbornog tijela.
Promatrač ima pravo tražiti presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela čiji je rad promatrao.

Promatrač ne smije ometati rad izbornog tijela.
Predsjednik izbornog tijela usmeno će opomenuti promatrača koji ometa rad izbornog tijela.

Predsjednik izbornog tijela ovlašten je udaljiti promatrača, ako unatoč opomeni nastavi s ometanjem.
Promatrač koji promatra rad biračkog odbora ima pravo biti nazočan radu biračkog odbora od pripremanja birališta prije otvaranja, za vrijeme glasovanja, prebrojavanja glasačkih listića i utvrđivanju rezultata glasovanja.
Promatrač ima pravo davati pisane, obrazložene primjedbe u zapisnik o radu biračkog odbora.
Birački odbor dužan je primiti primjedbu promatrača, priložiti je zapisniku o radu biračkog odbora i o tome izdati potvrdu.
Promatrač može pratiti predaju izbornog materijala od strane biračkog odbora Izbornom povjerenstvu za provedbu izbora za vijeća mjesnih odbora.
Promatrač smije dolaziti i odlaziti s biračkog mjesta, ne remeteći postupak glasovanja i rad biračkog odbora.
Promatrač može biti nazočan glasovanju i prebrojavanju glasova, upozoravati na nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, te u zapisnik izbornog tijela stavljati primjedbe.
Promatrač ima pravo dobiti presliku zapisnika izbornog tijela čiji je rad promatrao.

Promatraču nije dopušteno:
-    odgovarati na upite birača. Promatrač je dužan birača koji mu se obrati uputiti predsjedniku ili članu biračkog odbora.
-    nositi oznake, značke, fotografije, promotivni ili drugi materijal koji može utjecati na birače,
-    tonsko ili videosnimanje rada izbornih tijela,
-    aktivno ili pasivno utjecati na birače.
VI.
Ove obvezatne upute stupaju na snagu danom  donošenja i objavit će se na oglasnoj ploči Grada Novske i WEB stranici Grada Novske.

SISAČKO- MOSLAVAČKA ŽUPANIJE
GRAD NOVSKA
IZBORNO POVJERENSTVO ZA PROVOĐENJE
IZBORA ZA VIJEĆA MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU GRADA NOVSKE

KLASA. 013-03/15-01/01
URBROJ: 2176/04-01-15-70
Novska, 13. ožujka 2015.

Predsjednica
Nada Filipović

 

Na temelju članka 23. Odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Novske („Službeni vjesnik“ Grada Novske broj 3/11 i 39/14), Izborno povjerenstvo za provedbu izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Novske, propisuje

OBVEZATNE UPUTE MS – V
O NAČINU UREĐENJE PROSTORIJA ZA GLASOVANJE

I.
Na svakom biračkom mjestu će se odrediti posebna prostorija za glasovanje koja mora biti uređena na način da se ne pogoduje bilo kojoj političkoj stranci ili kandidatu, te se u toj prostoriji ne smiju  isticati nikakvi stranački simboli, fotografije, te drugi simboli i oznake osim državnih simbola u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske, te službeni simboli Grada Novske, sukladno Statutu i općim aktima Grada Novske.

II.
Prostorije u kojima će se glasovati moraju se urediti i opremiti na način da se osigura tajnost glasovanja, dakle, da nitko od prisutnih iz bilo kojeg dijela prostorije ne može vidjeti kako je glasač popunio glasački listić.
U tu svrhu postavljaju se kartonske pregrade.

III.

Birački odbor na svakom biračkom mjestu dužan je, neposredno prije otvaranja birališta, vidljivo istaknuti sve kandidacijske liste s pregledno navedenim imenima svih kandidata za sva vijeća mjesnog odbora za koji se glasuje i zbirnu kandidacijsku listu.

IV.
Birački odbor duža je prije postavljanja glasačke kutije na njezino mjesto u prostoriji za glasovanje istu sastaviti te jamstvenikom i pečatnim voskom zapečatiti na način da se ne može otvoriti bez lomljenja voska ili jamstvenika.

V.
Birački odbor je dužan na prednju stranu glasačke kutije vidljivo istaknuti glasački listić kakav se inače ubacuje u tu kutiju.

VI.

Ove Obvezatne upute stupaju na snagu danom donošenje i objavit će se na oglasnoj ploči Grada Novske, i WEB stranici Grada


SISAČKO- MOSAVAČKA ŽUPANIJA
GRAD NOVSKA
GRADSKO IZBORNO POVJERENSTO ZA PROVEDBU IZBORA
ZA VIJEĆA MJESNIH ODBORA

KLASA:013-03/15-01/01
URBROJ: 2176/04-01-15-71
Novska, 13. ožujka 2015.

Predsjednica
Nada Filipović


Na temelju članka 23. u svezi s člankom 33. Odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Novske („Službeni vjesnik“ Grada Novske broj 3/11 i 39/14), Izborno povjerenstvo za provedbu izbora za članove  vijeća mjesnih odbora na području Grada Novske,  propisuje

OBVEZNE UPUTE BROJ MS – VI
O NAČINU GLASOVANJA NEPISMENIH OSOBA,
OSOBA S TJELESNOM MANOM, TE OSOBA KOJE SE NALAZE U BOLNICI,
INVALIDNIH BOLESNIH TE NEPOKRETNIH OSOBA

I.
Glasovanje se obavlja osobno, na biračkom mjestu, glasačkim listićem, što zanači da nitko ne može izvršiti glasovanje preko druge osobe.
Izuzetno, birač koji zbog kakve tjelesne mane ( slijepa, slabovidna osoba, osoba bez ruke i sl. ili zbog nepismenosti ne bi mogao samostalno glasovati, može doći na biralište u pratnji druge osobe koja je pismena i fizički u mogućnosti obaviti radnju glasovanja, i dati upute toj osobi, koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti redni broj ispred naziva liste ili kandidata za koju takav birač glasuje.

II.
Kad birač zbog bolesti, tjelesnog oštećenja ili nemoći nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto( jer se nalazi u bolnici, bolestan je kod kuće, jer  je invalidna ili nepokretna osoba ili slično), a izrazi želju za glasovanjem, obavijestit će o tome birački odbor koji mu je dužan omogućiti glasovanje.
U tu svrhu, predsjednik biračkog odbora određuje najmanje dva člana biračkog odbora  koji će posjetiti birača u mjestu gdje se nalazi i omogućiti mu glasovanje, vodeći računa o tajnosti glasovanja. Pri tome će birač sam staviti svoj glasački listić u zasebnu omotnicu (kovertu) i zatvoriti je u prisutnosti članova biračkog odbora, koji će je po povratku na biračko mjesto, ubaciti u glasačku kutiju.

Glasovanje na ovaj način obavit će se samo u slučaju ako je birač dostupan biračkom odboru i kada je takav birač pravovremeno obavijestio birački odbor da želi glasovati.


III.
Glasovanje osoba iz točke 1. i 2. ovih Obvezatnih uputa poimenično će se iskazati u zapisnik o radu biračkog odbora.
IV.

Ove obvezatne upute stupaju na snagu danom donošenja i objavit će se na oglasnoj ploči Grada Novske i WEB stanici Grada Novske www. grad. novska.hr.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA
GRAD NOVSKA
GRADSKO IZBORNO POVJERENSTVO ZA PROVEDBU IZBORA
ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA

KLASA:013-03/15-01/01
URBROJ: 2176/04-01-15-72
Novska, 13. ožujka 2015.

Predsjednica
Nada Filipović


                                

REPUBLIKA HRVATSKA
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA
GRAD NOVSKA

Izborno povjerenstvo za provedbu izbora
za članove vijeća mjesnih odbora na području
Grada Novske


OBVEZATNE UPUTE BROJ MS – VII
O PEČATIMA I POTVRDAMA ZA POTREBE
IZBORA VIJEĆA MJESNIH ODBORA


1.    Obrasci i druga pismena za provedbu izbora za članove vijeća mjesnih odbora ovjeravat će se pečatom propisanim obvezatnim uputama.
2.    Pečat iz točke 1. za provedbu izbora je: „Republika Hrvatska, Grad Novska, Izborno povjerenstvo“.
3.    Izborni materijal u postupku kandidiranja dostavlja  se Izbornom  povjerenstvu za provođenje  izbora za  članove vijeća mjesnih odbora na području Grada, u Novskoj, Trg dr Franje Tuđmana 2, (gradska vijećnica I. kat soba broj 205)
O primitku i predaji obrazaca i ostalog izbornog materijala izdavat će se isključivo potvrde propisane obvezatnim uputama.
4.    Potvrde iz točke 3. za provođenje izbora su:
a)    Potvrda Izbornog povjerenstva za provedbu  izbora članova vijeća mjesnih odbora o primitku izbornih materijala u postupku kandidiranja
b)    Potvrda biračkog odbora o primitku izbornih materijala
c)    Potvrda biračkog odbora o predaji izbornog materijala
5.    Ove obvezatne upute stupaju na snagu danom donošenja i objavit će se na oglasnoj ploči Grada Novske(Trg dr. Franje Tuđmana 2, i na WEB stranici Grada Novske.

 

SISAČKO- MOSLAVAČKA ŽUPANIJA
GRAD NOVSKA
 IZBORNO POVJERENSTVO
ZA PROVEDBU IZBORA ZA ČLANOVE VIJEĆA
MJESNIH ODBORA GRADA NOVSKE

 

KLASA: 013-03/15-01/01
URBEOJ:2176/04-01-15-73
Novska, 13. ožujka 2015.
 

Predsjednica
                                                                                        
 Nada Filipović