Grad NOVSKA Službene stranice

PODSJETNIK O RADU BIRAČKIH ODBORA ZA IZBOR ČLANOVA VIJEĆA MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU GRADA NOVSKE

Izborno povjerenstvo za provođenje izbora za vijeća mjesnih odbora na području Grada Novske na temelju  članka 23. Odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora  na području Grada Novske («Službeni vjesnik» broj 3/11 i 39/14), na sjednici održanoj 27. ožujka 2015. godine, donosi

PODSJETNIK O RADU BIRAČKIH ODBORA

ZA IZBOR ČLANOVA VIJEĆA MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU GRADA NOVSKE

 I. UVOD

 Članak 1.

Gradsko vijeće Grada Novske raspisalo je izbore za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Novske koji će se održati 29. ožujka 2015. godine.
Ovaj Podsjetnik je potrebno dobro proučiti prije početka glasovanja, te primjenjivati sva pravila izbornog postupka.


II. PROMATRAČI

Članak 2.

Rad biračkih odbora imaju pravo promatrati promatrači registriranih  političkih stranaka i birača koji su predložili kandidacijske liste grupe birača za izbor članova vijeća i nevladinih udruga registriranih u Republici Hrvatskoj. 

Predsjednik ili član biračkog odbora, prije nego promatraču dozvoli promatranje rada biračkog odbora zatražit će na uvid:

a)    od promatrača kojeg je predložila registrirana stranka:
- potvrdu političke stranke koja ga je odredila
b)    od promatrača kojeg su predložili birači koji su predložili nezavisne kandidacijske liste :
- potvrdu podnositelja prijave nezavisne kandidacijske liste
c)    od promatrača nevladine udruge:
- potvrdu nevladine udruge koja ga je odredila, koja mora uz ostalo sadržavati i podatak koje je izborno tijelo izdalo dozvolu, uz navođenje broja datuma i dozvole.
  
Time promatrači dobivaju pravo na uvid u sav izborni materijal  i promatranje cjelokupnog izbornog postupka.

Ako nedostaci prostora ili drugi nedovoljni razlozi ne dopuštaju istovremeno promatranje rada biračkog odbora svim promatračima, birački odbor može ograničiti broj promatrača,  broj promatrača pojedine političke stranke birača koji su predložili  kandidacijsku listu grupe birača ili pojedine nevladine udruge, ne može se ograničiti na manje od jednog promatrača.   Promatrači ne smiju ometati rad biračkog odbora niti odgovarati na eventualne upite birača.

Promatrač je dužan, u slučaju da mu se birač obrati uputiti ga predsjedniku ili članu biračkog odbora. Ukoliko promatrač ometa rad, predsjednik biračkog odbora će ga usmeno opomenuti, a ako promatrač unatoč opomeni nastavi s ometanjem, predsjednik biračkog odbora je ovlašten udaljiti ga s biračkog mjesta.  

Promatraču je dopušteno:

-    prisustvovati radu biračkog odbora od pripremanja biračkog mjesta, prije njegovog otvaranja, za vrijeme glasovanja, prebrojavanja glasačkih listića i  utvrđivanja rezultata glasovanja, te predaje izbornih materijala nadležnom Izbornom povjerenstvu.
-    dolaziti i odlaziti s biračkog mjesta ne remeteći postupak glasovanja i rad biračkog odbora,
-    predsjedniku biračkog odbora ukazivati na eventualne nepravilnosti, pri čemu nije ovlašten davati upute biračkom odboru,
-    stavljati obrazložene primjedbe na rad biračkog odbora

Promatraču nije dozvoljeno:

-    nositi oznake, značke ili materijale neke političke stranke, kandidacijske liste ili kandidata
-    tonsko ili video snimanje
-    na bilo koji način utjecati na birače


III. RAD BIRAČKOG ODBORA PRIJE POČETKA GLASOVANJA
 

1.    Uređenje prostorija u kojima će se glasovati na biračkom mjestu

Članak 3.

Predsjednik i članovi (zamjenici) biračkog odbora trebaju najkasnije jedan sat prije početka glasovanja doći u prostorije u kojima će se glasovati na biračkom mjestu, radi njihova uređenja.
Birački odbor provjerit će da li je sav promidžbeni materijal uklonjen s biračkog mjesta i iz neposredne blizine birališta, u protivnom će to učiniti članovi biračkih odbora.  Birački odbor dužan je, neposredno prije otvaranja birališta, vidljivo istaknuti sve kandidacijske liste s pregledno navedenim imenima svih kandidata za članove vijeća za koje se glasuje.

U prostorijama u kojima će birači glasovati ne smiju biti istaknuti stranački simboli i fotografije, te drugi simboli i oznake, osim državnih simbola u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske, zastava Republike Hrvatske, te obilježje županije i grada sukladno njihovom statutu. 

Kod uređenja prostorija mora se osigurati tajnost glasovanja glasačkim paravanima ili sličnim sredstvima tako da nitko iz ostalog dijela prostorije ne može vidjeti kako je glasač popunio glasački listić.
Birački odbor će na svako mjesto, na kojem će birač popunjavati glasačke listiće, staviti kemijske olovke.


2.    Priprema biračkog odbora za početak glasovanja

Članak 4.

Predsjednik i članovi biračkog odbora pregledat će primljeni izborni materijal i raspoređivati ga za početak glasovanja i to:

-    utvrditi broj glasačkih listića, tako da se provjeri prvi i posljednji serijski broj,
-    provjeriti tiskanice zapisnika o radu biračkog odbora,
-    izvode iz popisa birača za to biračko mjesto, 
-    pregledati glasačku kutiju i nakon što se uvjere da je prazna, izvršiti pečaćenje glasačke kutije na mjestu na kojem se otvara,
-    na prednju stranu glasačke kutije istaknut će glasački listić kakav se ubacuje u tu glasačku kutiju,
-    rasporediti članove biračkog odbora tako da predsjednik biračkog odbora ili član kojeg će odrediti ima zadatak provjeriti da li je birač upisan u izvod iz popisa birača i zaokružiti redni broj  ispred imena  birača koji je pristupio glasovanju, drugi član uručuje glasački listić i objašnjava način glasovanja, a treći član se brine da birač glasački listić ubaci u odgovarajuću glasačku kutiju i nadzire birače koji čekaju u redu.

 

IV.   RAD BIRAČKOG ODBORA U VRIJEME GLASOVANJA

1.    Glasovanje

Članak 5.

Glasovanje traje neprekidno od 7,00 do 19,00 sati 29. ožujka 2015. godine.
U 19,00  sati zatvara se biralište, ali će se biračima koji se zateknu na biralištu omogućiti glasovanje i nakon 19,00 sati. 
Za cijelo vrijeme glasovanja na biračkom mjestu neprekidno moraju biti nazočni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici. 
Predsjednik  biračkog odbora brine se o održavanju reda i mira za vrijeme glasovanja. 
U slučaju potrebe predsjednik biračkog odbora zatražit će pomoć policije, koja će, kada dođe na biralište po pozivu, postupiti po njihovim uputama u okviru zakonskih ovlasti. 

Nitko ne smije doći na biralište naoružan, osim službenih osoba policije, od kojih je zatražena pomoć.

2.    Postupci članova biračkih odbora u provedbi glasovanja

Članak 6.

Predsjednik biračkog odbora, odnosno član biračkog odbora, zadužen za provjeru birača u izvodu iz popisa birača utvrđuje identitet birača uvidom u osobnu iskaznicu (ili putovnicu, vojnu iskaznicu i vozačku dozvolu), birača i nakon što utvrdi da je birač upisan u odgovarajući izvod, zaokružuje kemijskom olovkom redni broj ispred imena birača.
 
Član biračkog odbora zadužen za uručenje glasačkih listića biračima predaje odgovarajuće glasačke listiće i daje upute o glasovanju i to primjerice: „otiđite do slobodnog mjesta određenog za glasovanje i kemijskom olovkom zaokružite broj ispred  kandidacijske liste za koju želite glasovati. Presavijte glasački listić najmanje na pola i ubacite ga u glasačku kutiju“

Član biračkog odbora zadužen za nadziranje glasačkih kutija mora uputiti birača da glasački listić ubaci u glasačku kutiju i mora se nalaziti cijelo vrijeme na takvom položaju da u svakom trenutku može vidjeti glasačku kutiju. 

U slučaju da se glasačka kutija potpuno napuni ne smije se prazniti prije završetka glasovanja na biračkom mjestu, već se mora zapečatiti. 
Takva puna glasačka kutija odlaže se na odgovarajuće mjesto – vidljivo članovima biračkog odbora, a na mjesto prve glasačke kutije stavlja se nova glasačka kutija , također zapečaćena.


3.    Glasovanje birača s potvrdom  

Članak 7.

U slučaju da na biralište pristupi birač koji nije upisan u izvod iz popisa birača, predsjednik biračkog odbora neće mu dozvoliti glasovanje, osim ukoliko birač ima potvrdu tijela nadležnog za vođenje popisa birača i dokaže da ima pravo glasovati na tom biračkom mjestu.

Ako birač potvrdom dokaže da ima pravo glasovati, na tom biračkom mjestu, uručuje mu se glasački listić, a potvda se zadržava i prilaže izvodu iz popisa birača.
Birači koji su glasovali uz potvrdu poimenično će se navesti u zapisnik o radu biračkog odbora, kao i broj takvih birača. 

4.    Glasovanje nepismene osobe ili osobe s tjelesnom manom 

Članak 8.

Ako biračkom mjestu pristupi birač koji zbog kakve tjelesne mane (slijepa osoba i sl.) ili zbog toga što je nepismen ne bi mogao samostalno glasovati i na biračko mjesto dođe s drugom osobom (koja ne smije biti član biračkog odbora), koja je pismena i koja će, po njegovoj ovlasti, zaokružiti redni broj ispred kandidata za koga birač glasuje, predsjednik biračkog odbora dozvolit će takvo glasovanje, te će zabilježiti ime i prezime takvog birača radi uvođenja u zapisnik o radu biračkog odbora. 

5.    Glasovanje osobe koja nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto.

Članak 9.

Birački odbor omogućit će glasovanje birača koji nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto radi glasovanja (jer se nalazi u bolnici, bolestan kod kuće, invalidna ili nepokretna osoba i sl), ako izrazi želju da glasuje i pravovremeno obavijesti o tome birački odbor, te ukoliko birački odbor procijeni da će takvo glasovanje moći provesti bez ometanja glasovanja na biračkom mjestu.
U tu svrhu predsjednik biračkog odbora odredit će najmanje dva člana ili zamjenike članova biračkog odbora, koji će doći na mjesto gdje se birač nalazi i omogućiti mu tajno glasovanje, pri tome će birač sam staviti glasački listić u zasebnu omotnicu (kuvertu) i zatvoriti je u prisustvu članova biračkog odbora. 
Na omotnici (kuverti) upisat će se oznaka da je birač glasovao za članove vijeća ( naziv vijeća mjesnog odbora). 
Članovi biračkog odbora omotnicu (kuvertu) ubacit će u glasačku kutiju na biračkom mjestu.

Birači koji su glasovali na navedeni način poimenično će se uvesti u zapisnik o radu biračkog odbora. 


IV. UTVRĐIVANJE REZULTATA GLASOVANJA

1.    Postupci nakon zatvaranja biračkog mjesta, a prije početka prebrojavanja glasovanja

Članak 10.

Predsjednik biračkog odbora utvrdit će da su na biračkom mjestu, nakon njegovog zatvaranja, ostale samo one osobe koje mogu pristupiti postupku utvrđivanja rezultata glasovanja:

-    članovi biračkog odbora, odnosno njihovi zamjenici,
-    promatrači političkih stranaka,
-    promatrači birača koji su predložili kandidacijsku listu grupe birača,
-    promatrači nevladinih udruga 

a ostale osobe udaljit će se s birališta.

Birački odbor pripremit će prostorije birališta za postupak prebrojavanja glasovanja, po mogućnosti tako da u sredini prostorije postavi više stolova (ili jedan veći) tako da članovi biračkog odbora mogu sjesti oko stola na kojem će se vršiti prebrojavanje glasovanja. 

2.    Prebrojavanje glasova

Članak 11.

Predsjednik biračkog odbora upućuje prisutne u postupak prebrojavanja i određuje postupak prebrojavanja.

-    Prebrojavanje glasova i utvrđivanje rezultata glasovanja vršit će se tako da svi prisutni članovi, odnosno zamjenici članova biračkog odbora, zajednički započinju i dovršavaju čitav postupak brojanja i utvrđivanje rezultata na biračkom mjestu,
-    Niti jedan od članova, odnosno zamjenika članova biračkog odbora  u tijeku postupka prebrojavanja glasova ne može kod sebe imati kemijsku olovku, naliv-pero niti slično sredstvo za pisanje (kemijska olovka uzima se i koristi prije ispunjavanja zapisnika o radu biračkog odbora,  nakon čega se ponovno odlaže),
-    Birački odbor  će pristupiti otvaranju glasačke kutije i prebrojavanju glasova.

 

3.    Redoslijed radnji

Članak 12.

Birački obor najprije će prebrojiti neupotrebljene glasačke listiće i staviti ih u posebno označenu   omotnicu, zapečatiti ju, te upisati broj listića. 
Nakon toga birački će odbor utvrditi broj birača koji su pristupili glasovanju.
Potom će utvrditi koliko je prema popisu za glasovanje glasovalo  - tako da zbroji zaokružene redne brojeve ispred imena birača koje je birački odbor zaokružio kao znak da je birač pristupio glasovanju. 
Članovi biračkog odbora otvorit će glasačku kutiju i pristupiti prebrojavanju listića tako da će prebrojiti sve glasačke listiće koji su se našli u glasačkoj kutiji. 
Zatim odvaja važeće glasačke listiće od nevažećih, koje stavlja u posebno označenu omotnicu u  kojoj upisuje broj nevažećih listića

Nevažeći glasački listići su:
-    nepopunjeni glasački listići,
-    tako popunjen glasački listić iz kojeg se na siguran i nedvojben način ne može utvrditi za kojeg je kandidata birač glasovao,
-    glasački listić na kojem je birač glasovao za više kandidata nego je na listiću naznačeno. 

Cijelom postupku odvajanja i brojanja glasačkih listića moraju neprekidno biti nazočna najmanje tri člana biračkog odbora ili njihovi zamjenici. Nakon odvajanja nevažećih glasačkih listića birački odbor iz važećih glasačkih listića utvrđuje koliki je broj glasova dobila svaka kandidacijska lista.
Zapisnik o radu biračkog odbora birački odbor sastavit će nakon što je dovršen postupak utvrđivanja rezultata izbora po svim glasačkim kutijama ( ukoliko je bilo više glasačkih kutija).


4.    Ispunjavanje zapisnika o radu biračkog odbora  
 
Članak 13.

Birački odbor će najprije ispuniti prvu stranicu zapisnika i navesti sve tražene podatke.
Zapisnik o radu biračkog odbora popunjava se tako da se u prvom okomitom stupcu upiše redni broj, te ime i prezime birača  koji je glasovao temeljem potvrde, u drugom okomitom stupcu upiše redni broj te ime i prezime birača koji je zbog kakve tjelesne mane ili zbog toga što je nepismen glasovao uz pomoć druge osobe, a u trećem okomitom stupcu redni broj i ime i prezime birača kojem je birački odbor omogućio glasovati izvan biračkog mjesta (zbog bolesti, nepokretnosti i sl.).

Nakon utvrđivanja rezultata glasovanja birački odbor će tražene podatke ubilježiti pod:

-    ukupan broj glasačkih listića koje je birački odbor preuzeo,
-    ukupan broj neupotrebljivih glasačkih listića, koji su ostali na biračkom mjestu,
-    broj birača upisanih u izvodu iz popisa birača  (upisuje se broj kojim je zaključen izvod iz popisa birača dostavljen na to biračko mjesto) – A (točka 3 zapisnika),
-    od čega je glasovalo birača – B (točka 4. zapisnika),
-    broj birača koji su glasovali prema izvodu iz popisa birača (broj zaokruženih rednih brojeva ispred imena birača za to biračko mjesto, ali su potvrdom dokazali da imaju biračko pravo – C (točka 5 zapisnika),
-    ukupan broj birača na biračkom mjestu – utvrđuje se na način da se ukupnom broju birača upisanih u izvod iz popisa birača (A) prebroji broj birača, koji su glasovali na   temelju potvrde (C)(točke 3+5).
Dakle ukupan broj birača na biračkom mjestu = A + C.
Ukupan broj birača koji je glasovao na tom biračkom mjestu – utvrđuje se na način da se broju birača koji su glasovali prema izvodu iz popisa birača (B) pribroji broj birača koji su glasovali temeljem potvrde (C).
Dakle ukupni broj birača koji su glasovali = B + C.
Ukupan broj glasačkih listića nađenih u glasačkoj kutiji  D= E + F
Ukupan broj glasačkih listića koji su bili u glasačkoj kutiji ( D= E+F) mora biti isti ili manji od ukupnog broja birača koji su glasovali na biračkom mjestu  (B+C).

Ako je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasovali , birački odbor prekida utvrđivanje rezultata glasovanja na tom biračkom mjestu i sav izborni materijal odmah zapečaćuje i upućuje Izbornom povjerenstvu.
a)    Ukupan broj važećih listića – E
b)    Ukupan broj nevažećih listića – F

Nakon toga upisuju se rezultati glasovanja s brojem glasova koje je dobila pojedina kandidacijska lista.

U Zapisnik se unose podaci o promatračima koji su promatrali rad biračkog odbora, da li su imali primjedbe, te da li su članovi biračkog odbora imali primjedbe, kao i o vremenu i mjestu sastavljanja zapisnika. 

Primjedbe promatrača treba upisati u zapisnik. Ukoliko ima više primjedaba ili su tako opširne da ne stanu u zapisnik, promatrač ih je dužan u pisanom obliku predati biračkom odboru radi prilaganja zapisniku o radu biračkog odbora., odnosno birački odbor je dužan zaprimiti takvu pisanu primjedbu promatrača u zapisnik i o tome izdati potvrdu. U potvrdi će se navesti ime i prezime promatrača koji je predao pisanu primjedbu, te mjesto i vrijeme predane primjedbe.

Promatrač ima pravo zahtijevati prijepis, odnosno preslik zapisnika o radu biračkog odbora koji svojim  potpisima ovjeravaju tri člana biračkog odbora, a birački odbor je dužan to isto izdati.

Zapisnik će potpisati prisutni promatrači, te prisutni predsjednik i članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici.

 

V. DOSTAVA IZBORNOG REZULTATA

Članak 14.

Zapisnik o svom radu sa svim primljenim izbornim materijalima dostavlja predsjednik biračkog odbora Izbornom povjerenstvu najkasnije do 12 sati od zatvaranja birališta.

Izborno povjerenstvo izdat će biračkom odboru potvrdu o primljenom izbornom materijalu. Promatrači mogu pratiti članove (zamjenike) biračkih odbora do trenutka predaje izbornih materijala izbornom povjerenstvu i prisustvovati predaji istih.

Članak 15.

Ova Pravila objavit će se na WEB stranici Grada Novske.

 
Predsjednica
 
Nada Filipović, v. r.


KLASA. 013-03/15-01/01
URBROJ: 2176/04-01-15-93
Novska, 25. ožujka 2015.