Grad NOVSKA Službene stranice

Poziv na radionicu - „Reforma zajedničke poljoprivredne politike 2014 - 2020 - model izravnih plaćanja“

Poštovani,

Ministarstvo poljoprivrede započelo sa predstavljanjem reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Javnom raspravom se želi utvrditi hrvatski model isplate poticaja u sklopu zacrtanih i definiranih modela koje propisuje nova ZPP Europske Unije za programsko razdoblje od 2015.-2020. godina. Prvo predstavljanje održano je sa predstavnicama svih poljoprivrednih udruga, sektorskih organizacija te Hrvatske poljoprivrede komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika i drugih institucija čije je članstvo direktno uključeno i zainteresirano za  sustav izravnih potpora poljoprivredne i stočarske proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede u idućih će mjesec dana sa svim dionicama raspraviti o modelima isplate poticaja koji su definirani novom ZPP, a nakon prve prezentacije javna se rasprava nastavlja posebnim prezentacijama širom Hrvatske kroz jedinice regionalne uprave na koje će biti pozvani zainteresirani poljoprivrednici i šira javnost. Javne je rasprave otvorena i putem Internet stranice  Ministarstva poljoprivrede na kojem se mogu naći osnovne informacije da dati sugestije i prijedlozi kojima se želi pomoći pri odabiru najboljih modela potpore.  
(link: http://www.mps.hr/default.aspx?id=11750)

Iz svega goreg navedenog molio Vas da se uključite u javni raspravu te preko Vaših lokalnih medija, pozovete proizvođače i svu zainteresiranu javnost, da se uključe u javne rasprave koje će se održati u Vašem gradu. Ministarstvo poljoprivrede sve će javne rasprave po gradovima najaviti na svojim Internet stranicama, te putem priopćenja, a isto bi Vas zamolili da napraviti i Vi kako bi što više informacija došlo do krajnjih korisnika – poljoprivrednih proizvođača.

Kratko objašnjenje:

Hrvatska do 1. kolovoza 2014. mora izabrati modele poticaja, a osim onih koji su jedinstveni za sve zemlje postoje i pitanja na koja svaka država mora izabrati neke od  modela koji su ponuđeni, a koji su specifični za svaku državu pojedinačno. Svim državama članicama ostavljena je mogućnost da sa svojim proizvođačima odluči koji je model za nju najbolji i najprihvatljiviji.

Cilj Ministarstva poljoprivrede je da se izaberu modeli koji će strateški dugoročno utjecati na povećanje proizvodnje te očuvanje i poticanje pojedinih specifičnih proizvodnji, koje su tijekom proteklih godina bile posebno zaštićene kroz nacionalni sustav potpora, poput stočarskog sektora, proizvodnje mlijeka i slično. Novim modelom želi se u poljoprivrednu proizvodnju uključiti što veći broj mladih poljoprivrednik.  Također je  jedan od strateških ciljeva u sustav potpora uključiti i nove poljoprivredne površine koje će se staviti u funkciju kroz Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Isto tako, novim modelima potpore želi se zaštiti male poljoprivrednike, potaknuti na veće očuvanje zaštite okoliša i slično.

Prva rasprava pobudila je veliki interes poljoprivrednih proizvođača koji su svjesni svih hrvatskih specifičnosti a otvoreno se razgovaralo o pojedinim strahovima koje imaju pojedini sektori čiji se pozicija unutar nove ZPP mijenja. Proizvođačima je objašnjeno kako se uz novi model izravnih potpora otvaraju i velike mogućnosti kroz drugi stup zajedničke poljoprivredne politike – ruralni razvoj te da Hrvatska ima priliku kao članica Europske Unije iskoristiti svoje potencijale i mogućnosti za  povećanje konkurentnosti te ostvarivanje boljeg dohotka od poljoprivredne i stočarske proizvodnje.