Grad NOVSKA Službene stranice

PRAVILNIK o korištenju javnih površina i drugih nekretnina u vlasništvu Grada Novska - Izbori 2015.


Na temelju članka 16 stavak 1. točka 1., članka  18. stavak 2.,  članka 23. stavak 3.  Odluke o komunalnom redu Grada Novska (Službeni vjesnik broj 7/14)  i članka 46. Statuta Grada Novska (Službeni vjesnik, broj 24/09, 47/10, 29/11, 3/13, 8/13, 39/14) Gradonačelnik Grada Novska donosi

    
PRAVILNIK
o  korištenju javnih površina i drugih nekretnina u vlasništvu Grada Novska za
postavljanje privremenih objekata te reklamnih i oglasnih predmeta  
u svrhu izborne promidžbe političkih stranaka i nezavisnih kandidata
koji sudjeluju  na  izborima

                                                               
Članak 1.

Ovim se Pravilnikom uređuje davanje na privremeno korištenje javnih površina i drugih nekretnina (u daljnjem tekstu: nekretnine) u vlasništvu Grada Novske za postavljanje privremenih objekata, te opreme za reklamiranje i oglašavanje u svrhu izborne promidžbe političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji sudjeluju na izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike, za članove Gradskog vijeća Grada Novske i izbor Gradonačelnika Grada Novske, za Župana i njegove zamjenike, za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, i za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.


 Članak 2.

Sadržaj pojmova: javna površina i korištenje javnih površina, privremeni objekti te oprema za reklamiranje i oglašavanje određen  je Odlukom o komunalnom redu Grada Novska.

Članak 3.

Političkim strankama i nezavisnim kandidatima  iz  članka 1. ovog Pravilnika gradonačelnik može odobriti privremeno korištenje nekretnina (trgova, ulica, pločnika) radi promidžbe političkih stranaka i kandidata  održavanjem skupova ili prigodnih manifestacija sa pozornice, te opreme za reklamiranje i oglašavanje (štandova i drugih pokretnih naprava, stolova i stolica i sl., plakata, oglasa na oglasnim stupovima u vlasništvu grada,  reklamnih ploča, ormarića, panoa, jarbola, oglasa i plakata na stupovima javne rasvjete) u skladu s odredbama ovog Pravilnika i Odluke o komunalnom redu Grada Novska.

Članak 4.

Političke stranke i nezavisni kandidati podnose Gradu Novska pisani zahtjev za privremeno korištenje nekretnine.

Pisani zahtjev podnosi se najranije od dana objave odluke nadležnog tijela o raspisanim izborima, a najkasnije  osam (8) dana prije  namjeravanog korištenja javne površine.

Pisani zahtjev sadrži: naziv podnositelja zahtjeva, adresu, OIB, broj računa, kontakt telefon i osobu za kontakt, namjenu privremenog korištenja, oznaku javne površine, vrsta  opreme za reklamiranje i oglašavanje, mjesto postavljanja izbornih plakata, površinu u m2 i broj dana korištenja sukladno namjeni.
                                                               

Članak 5.

Privremeno korištenje nekretnine neće se odobriti  podnositelju zahtjeva koji:

1.    ne ispunjava ili nije ispunjavao obveze iz ugovora sklopljenog temeljem odredbi ovog Pravilnika,
2.    ima nepodmireni dug prema Gradu Novska po bilo kojem osnovu o čemu su dužni priložiti potvrdu Porezne uprave.

Članak 6.

Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, komunalni sustav i prostorno uređenje Grada Novska (u daljnjem tekstu: Upravni odjel) utvrđuje da li podnositelj zahtjeva ispunjava uvjete iz članka 5. ovog Pravilnika  i da li je zahtjev osnovan, te predlaže  Gradonačelniku Grada Novska donošenje odluke.

Na temelju Odluke Gradonačelnika Grada Novska sklapa se ugovor o korištenju javne površine između Grada i podnositelja zahtjeva.

Ukoliko više političkih stranaka ili kandidata podnese zahtjev za zakup u svrhu  postavljanja pozornice, štanda ili druge pokretne naprave na istoj javnoj površini  u isto vrijeme, prednost ima podnositelj zahtjeva čiji je potpuni pisani zahtjev  ranije zaprimljen u pisarnici Grada Novska.  

Nakon sklapanja ugovora, a prije početka korištenja javne površine podnositelji zahtjeva dužni su uplatiti naknadu za korištenje i garantni polog u iznosu od 1.000,00 kn na račun Grada, te o tome dostaviti dokaz u Upravni odjel.

Članak 7.

Političkim strankama i nezavisnim kandidatima pod jednakim uvjetima mogu se dati na privremeno korištenje središnji dijelovi oglasnih stupova u vlasništvu Grada i  stupova javne rasvjete  u svrhu postavljanja  plakata, oglasa i sl.,  uz uvjet pridržavanja odredbi komunalnog reda Grada Novska.

Grad Novska ne odgovara korisnicima javnih površina za štetu koja će nastati skidanjem plakata, prelijepljivanjem i drugim  oštećivanjima oglasa i plakata tijekom promidžbe.

Članak 8.

Javne površine (nekretnine) razvrstavaju se u dvije zone:

I ZONA:  Grad Novska
II ZONA: naselja na području Grada.

 

Članak 9.

Ukoliko politička stranka i nezavisni kandidat koriste javne površine (nekretnine) u svrhu postavljanja pozornice,  stolova i stolica, radi održavanja političkog skupa ili manifestacije, dužni su  postaviti  ozvučenje i osigurati čuvare ( po potrebi),  te su odgovorni  za pozornicu, ozvučenje, i sigurnost nazočnih građana za vrijeme trajanja skupa, koji može trajati najduže do 22 sata.

Korisnik javne površine dužan je istu urediti i očistiti u roku od 24 sata od prestanka skupa, u protivnom će  Grad Novska  to učiniti po drugoj osobi, a trošak će se naplatiti iz sredstava garantnog pologa.

Članak 10.

Plakati, oglasi na oglasnim stupovima u vlasništvu Grada,  reklamne ploče, ormarići, panoi, jarboli, oglasi i plakati na stupovima javne rasvjete moraju se ukloniti u roku 5 dana od održanih izbora, a u protivnom će ih ukloniti Grad po drugoj osobi, a trošak će se naplatiti iz sredstava garantnog pologa.

Neutrošena sredstva garantnog pologa vraćaju se korisniku na račun u roku dva dana od ispunjenja uvjeta za povrat pologa.
                                                                                                                              
Članak 11.

Visina naknade za korištenje utvrđuje se prema zoni i namjeni za koju se nekretnina daje na korištenje.
Visina naknade za korištenje iznosi:

Privremeno korištenje prema namjeni

ZONA I - Grad Novska
Pozornica, štand, drugi pokretni objekt (stolovi, stolice i sl.) na javnoj površini   -   5 kn/m2, dnevno/m2 površine    

ZONA II - Naselja na području Grada
Pozornica, štand, drugi pokretni objekt (stolovi, stolice i sl.) na javnoj površini  - 3 kn/m2- dnevno/m2 površine    


ZONA I - Grad Novska
Plakati, oglasi i sl. na oglasnim stupovima  u vlasništvu Grada,ž Reklamne ploče, ormarići, panoi, jarboli za  zastave, na javnoj površini oglasi, plakati na stupovima - 50 kn po danu

ZONA II - Naselja na području Grada
Plakati, oglasi i sl. na oglasnim stupovima  u vlasništvu Grada,ž Reklamne ploče, ormarići, panoi, jarboli za  zastave, na javnoj površini oglasi, plakati na stupovima - 30 kn po danu

Članak 12.

Ovaj Pravilnik objavit će se na oglasnoj ploči Grada Novska, Trg dr. Franje Tuđmana 2, Novska, i  na  stranici Grada Novska  www.novska..hr.


Članak 13.  

Ovaj Pravilnik stupa na snagu  drugi dan nakon objave Pravilnika na oglasnoj ploči i internet stranici.


KLASA: 944-15/15-01/7
URBROJ: 2176/04-03-15-1
Novska, 30. rujna 2015.


GRADONAČELNIK

mr. sc. Vlado Klasan v.r.