Grad NOVSKA Službene stranice

JAVNI NATJEČAJ za prikupljanje zahtjeva za kupnju stana iz Programa društveno poticane stanogradnje

Na temelju članka 17. Odluke o kriterijima i mjerilima za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje ("Službeni vjesnik" broj 22A/11), Gradonačelnik Grada Novske raspisuje

     
JAVNI NATJEČAJ
za prikupljanje zahtjeva za kupnju stana iz
Programa društveno poticane stanogradnje

OBRAZAC ZAHTJEVA ZA KUPNJU STANA

 

I.

Predmet natječaja je prikupljanje pisanih zahtjeva za kupnju stanova koji se grade prema Programu društveno poticane stanogradnje (u daljnjem tekstu: Program).

Nositelj investitorskih poslova u svezi s izgradnjom i prodajom stanova je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (u daljnjem tekstu: Agencija), a zemljište i komunalnu infrastrukturu osigurava Grad Novska.

Cijena stana  iznosit će do  900,00 €/m2. Cijena se plaća jednokratno ili na rok koji ne može biti duži od 31 godine od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji.
Osnovni preduvjet za sklapanje predugovora je ispunjavanje kriterija za odobravanje bankovnog kredita kupcu – podnositelju zahtjeva koje određuje poslovna banka u skladu s uvjetima određenima u ugovoru o poslovnoj suradnji sklopljenom između Agencije i poslovne banke koja financijski prati izgradnju stanova iz Programa na području Grada Novske.

Veličina stana koju podnositelj zahtjeva može kupiti ovisi o broju članova obiteljskog domaćinstva kako slijedi:

a. 1 osoba prosječno 40 m2 stambenog prostora,
b. 2 osobe prosječno  44 m2 stambenog prostora,
c. 3 osobe prosječno 55m2 stambenog prostora,
d. 4 osobe prosječno 60 m2 stambenog prostora,
e. 5 osoba prosječno 73 m2 stambenog prostora,
f. 6 osoba prosječno 77m2 stambenog prostora,
g. 7 osoba prosječno 94 m2 stambenog prostora.

Ako se za kupnju istog stana natječe više građana koji ispunjavaju utvrđene uvjete, prednost ima onaj čije domaćinstvo ima više članova.
Ukoliko u toku natječaja neće biti zainteresiranih obitelji sa više članova za kupnju većeg stana (trosobni, dvosobni) postoji mogućnost kupnje većeg stana i za obitelj s manjim brojem članova. U tom slučaju razliku kvadrata od kvadrature koja pripada podnositelju zahtjeva i stvarne kvadrature stana, plaća se prema tržišnoj cijeni.

II.

Pravo na podnošenje zahtjeva za kupnju stana ima hrvatski državljanin s prebivalištem na području Republike Hrvatske, ako on i  članovi njegovog obiteljskog domaćinstva nemaju u vlasništvu stan, kuću, stan odnosno kuću za odmor, te druge nekretnine znatnije vrijednosti, odnosno ako on i članovi njegovog obiteljskog domaćinstva nemaju odgovarajući stan ili kuću.

Na natječaj se može prijaviti i punoljetni potomak koji nema u vlasništvu nekretnine iz stavka 1. ove točke, a stanuje u odgovarajućem stanu ili kući u vlasništvu drugog člana obiteljskog domaćinstava.

 Članovi obiteljskog domaćinstva podnositelja zahtjeva iz stavka 1. ove točke smatraju se bračni drug, potomak, roditelj i osobe koje je podnositelj zahtjeva ili član obiteljskog domaćinstva prema zakonu dužan uzdržavati.

Odgovarajućim stanom, u smislu stavka 1. ove točke razumijeva se stambeni prostor (stan ili kuća) koji je primjereno opremljen komunalnom infrastrukturom (voda, kanalizacija, struja i dr.) i udovoljava higijensko-tehničkim uvjetima za zdravo stanovanje, veličine oko 35 m2 korisne površine stana za jednu osobu, odnosno za svaku daljnju osobu još oko 10 m2.

III.

Kriteriji za odobravanje zahtjeva za kupnju stana su:
1. vrijeme prebivanja na području Grada Novske za podnositelja zahtjeva;
2. imovinsko stanje podnositelja zahtjeva i članova njegovog obiteljskog domaćinstva (prosječni mjesečni prihod) ;
3. stambeni status;
4. uvjeti stanovanja;
5. životna dob podnositelja zahtjeva;
6. broj članova obiteljskog domaćinstva podnositelja zahtjeva;
7. djeca predškolske dobi i djece na školovanju;
8. stručna sprema podnositelja zahtjeva;
9. radni staž ostvaren u Republici Hrvatskoj za podnositelja zahtjeva;
10. status hrvatskog branitelja za podnositelja zahtjeva, stečen prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji;
11. invalidnost podnositelja zahtjeva i/ili člana njegova obiteljskog domaćinstva.

Bodovi dobiveni po navedenim kriterijima zbrajaju se, te se na osnovu njih utvrđuje redoslijed svakog podnositelja na Listi reda prvenstva(u daljnjem tekstu: Lista).

IV.

Podnositelj zahtjeva za kupnju stana dužan je uz zahtjev priložiti sljedeće:
1. presliku važeće osobne iskaznice, presliku domovnice  i OIB-a podnositelja zahtjeva,
2. uvjerenje Policijske uprave o prebivalištu za podnositelja zahtjeva i članove obiteljskog domaćinstva iz kojeg će biti vidljivo ukupno vrijeme prebivanja na području Grada Novske ili druge jedinice lokalne samouprave (ne starije od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva)
3. dokumentaciju kojom se dokazuje stambeni status:
a. ugovor  o najmu stana zaključen s pravnom ili fizičkom osobom ovjeren kod javnog bilježnika ili ovjerenu izjavu  podnositelja zahtjeva i njegovog stanodavca da među njima postoji usmeni ugovor o najmu,
b. ovjerene izjave podnositelja zahtjeva i dvaju svjedoka o stanovanju kod roditelja u stanu  ili kući,
c. ovjerene izjave podnositelja zahtjeva i dvaju svjedoka o stanovanju kod treće osobe , što nema karakter najamnog odnosa,
d. vlasnički list  ili ugovor o kupoprodaji/darovanju ili rješenje o nasljeđivanju stana ili kuće, ako je podnositelj zahtjeva vlasnik neodgovarajućeg stana ili kuće,
e. rješenje o komunalnoj naknadi, stambenoj pričuvi i dr.,
4. vjenčani list ili rodni list podnositelja zahtjeva i rodne listove za sve članove obiteljskog domaćinstva (ne stariji od 6 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva),
5. potvrde o ukupnim primanjima svih članova obiteljskog domaćinstva za prethodnu godinu, ovjerene pečatom i potpisom poslodavca,
6. izjavu o načinu kupnje stana iz Programa POS-a prema kojoj podnositelj zahtjeva daje izjavu da će sukladno objavljenom natječaju za kupnju stana odabrani stan kupiti:
a) gotovinom,
b) kreditom, te se, kao dokaz, uz izjavu prilaže potvrda kreditne sposobnosti podnositelja zahtjeva,
7. ovjereni prijepis podataka o radnom stažu iz radne knjižice podnositelja zahtjeva,
8. uvjerenje Ureda za katastar i geodetske poslove o neposjedovanju nekretnina za podnositelja zahtjeva i za članove obiteljskog domaćinstva ( prema mjestu prebivališta, ne starije od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva),
9. potvrda Zemljišno – knjižnog odjela Općinskog suda u Kutini, Stalna služba u Novskoj, o neposjedovanju nekretnina na području Grada Novske za podnositelja zahtjeva i članove obiteljskog domaćinstva navedenih u zahtjevu (ne starija od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva), odnosno potvrda nadležnog Zemljišnoknjižnog odjela prema mjestu prebivališta,
10. izjava ovjerena kod Javnog bilježnika dana pod moralnom i krivičnom odgovornošću da podnositelj zahtjeva i članovi obiteljskog domaćinstva navedeni u zahtjevu nemaju u vlasništvu nekretnine na području Republike Hrvatske (ne starija od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva),
11. uvjerenje – potvrdu porezne uprave da podnositelj zahtjeva i članovi obiteljskog domaćinstva nisu evidentirani kao porezni obveznici od imovine,
12. dokaz o školovanju djece – potvrde škole, odnosno fakulteta,
13. dokaz o stručnoj spremi podnositelja zahtjeva ( ovjerena diploma ili svjedodžba),
14. potvrdu Ministarstva obrane, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova za podnositelja zahtjeva koji ima status hrvatskog branitelja za vrijeme provedeno u Domovinskom ratu,
15. rješenje Invalidske komisije Mirovinsko – invalidskog osiguranja radnika Hrvatske,
16. potvrdu poslodavca o trajanju zaposlenja u struci na području Grada Novske,
17. te druge dokaze potrebne za dokazivanje traženih uvjeta.  

V.

Zahtjev za utvrđivanje Liste reda prvenstva potencijalnih kupaca stana podnosi se na posebnom
obrascu  kojeg svi zainteresirani mogu dobiti u  Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i imovinsko pravne poslove Grada Novske, Novska, Trg dr. Franje Tuđmana 2, soba 206, svakog radnog dana od 8-15 sati ili obrazac mogu preuzeti  na   internetskoj stranici Grada Novske www.novska.hr.   
                       
Zahtjevi s propisanim ispravama  predaju se poštom preporučeno ili osobno na adresu: Grad Novska, Trg dr. Franje Tuđmana 2, 44 330 Novska, s naznakom „Natječaj za stanove POS-a“, do 1. listopada 2012. godine.

Zahtjevi pristigli izvan roka neće  se uzimati u razmatranje, kao ni nepotpuni zahtjevi koji ne budu  dopunjeni u roku od 15 dana od dana primitka  pismenog poziva za dopunu dokumentacije.

VI.

Bodovanje i utvrđivanje prijedloga Liste obaviti će Povjerenstvo za provedbu Programa  društveno poticane stanogradnje. 

Podnositelj zahtjeva ima pravo prigovora na utvrđeni redoslijed na prijedlogu Liste odnosno na neuvrštavanje na Listu.

Prigovor se podnosi Gradonačelniku Grada Novske u roku od 8 dana od dana objavljivanja prijedloga Liste.

Konačnu Listu utvrđuje Gradonačelnik Grada Novske nakon što donese odluku po podnijetim prigovorima.

VII.

Konačna Lista potencijalnih kupaca objavljuje se na oglasnoj ploči Grada Novske, Trg dr. Franje Tuđmana 2 i na službenoj internetskoj  stranici Grada Novske.


VIII.

Grad Novska zadržava pravo poništavanja ovog natječaja u slučaju da se na natječaj ne javi dovoljan broj kreditno sposobnih građana  zainteresiranih za ovaj oblik rješavanja stambenog pitanja.

IX.

Dodatne informacije podnositelji zahtjeva mogu dobiti u  Upravnom odjelu za društvene djelatnosti  i imovinsko pravne poslove Grada Novske, Trg dr. F. Tuđmana 2, Novska ili na broj tel. 044/691-507.

 

GRADONAČELNIK
             
Antun Vidaković, dipl.ing.,v.r.