Grad NOVSKA Službene stranice

Vesele priredbe za prvi dan škole

Nakon ljetnih praznika učenici su u ponedjeljak, 5. rujna ponovno sjeli u školske klupe. Teško je bilo razaznati tko je na prvi dan škole bio više uzbuđen: učitelji, roditelji ili djeca. Dok mališane zanima kakve će nove prijatelje upoznati, roditelji brinu kako će se njihovi prvašići snaći u novim okolnostima, a prelazak na E – dnevnike predstavlja nove izazove za učitelje. Prvi dan nove školske godine je u svim novljanskim školama započeo nezaobilaznim intoniranjem himne, nakon čega su uslijedile vesele priredbe za prvašiće. Učenici viših razreda su, zajedno s učiteljicama, tijekom ljetnih praznika vrijedno uvježbavali razne recitacije i plesne točke kako bi svim prvašićima priredili srdačan doček, s ciljem da im početak školske avanture ostane u lijepom sjećanju. Sretan početak nove školske godine je, kao i svake godine do sada, svim učenicima, roditeljima i djelatnicima škola, došao zaželjeti gradonačelnik Grada Novska Vlado Klasan.

Gradonačelnik je tako prvog dana nove školske godine rano ujutro posjetio učenike Osnovne škole Rajić, zatim srednjoškolce Srednje škole Novska, mališane Područnih škola u Brestači, Starom Grabovcu i Bročicama, te mnogobrojne učenike koji pohađaju Osnovnu školu Novska. "Niti jedne godine do sada nisam propustio obići sve učenike na prvi dan škole, jer to naša dječica zaslužuju i zahvaljujem se ravnateljici OŠ Novska i učiteljicama što su nam kroz ove priredbe pokazali kako u školama vladaju zajedništvo i htjenje za učenjem. Roditeljima želim puno strpljenja na putu da djeci omoguće školovanje, a upravo njihova potpora je najvažnija kako bi djeca uspjela na svom životnom putu" – izjavio je gradonačelnik. Ravnateljica Osnovne škole Novska Antonija Mirosavljević rekla je kako se nada da će prvašići stvoriti nova prijateljstva, a roditeljima je poručila kako djecu puštaju u sigurne ruke, konstatirajući kako će s učiteljicama i učiteljima zasigurno imati dobru komunikaciju.

Grad Novska pruža veliku potporu u školovanju novljanskih mališana kroz sufinanciranje  udžbenika za sve osnovnoškolce, a znatna izdvajanja vidljiva su i kod stipendiranja srednjoškolaca (putem javnog poziva), koji nakon obrazovanja u SŠ Novska, upisuju raznovrsne smjerove. "Škola ne može napredovati sama, stoga smo usmjereni suradnji i uključenosti svih ljudi u lokalnoj zajednici. Naš smjer strojarski tehničar ne bi zaživio prošle školske godine, kao ni radionice za stolare i bravare, da nismo imali podršku Grada Novska" – naglasila je ravnateljica SŠ Novska Nikolina Fijačko-Filipović, koja je svim svojim učenicima i djelatnicima poželjela puno uspjeha u novoj školskoj godini. Gradonačelnik je ovom prigodom najavio kako će Grad Novska uskoro pokrenuti inicijativu kojom bi Osnovna škola Novska, Osnovna škola Rajić, te Glazbena škola u Novskoj, bile pod okriljem Grada Novska, a istaknuo je kako ga je posebno obradovala inicijativa od strane ravnateljice SŠ Novska N. Fijačko-Filipović, čijom su zaslugom uveli nove smjerove.

Predškolci su u veselom tonu dočekali gradonačelnika koji ih je počastio s košarom slatkiša. Gradonačelnikovu višegodišnju dosljednost u obilasku školskih ustanova pozdravljaju i mnogobrojni roditelji, koji ističu kako je pohvalno što gradonačelnik i tijekom školske godine prisusutvuje na svim priredbama koje odražavaju napredak njihove djece. Napredak je moguć samo uz sinergiju učenika, učitelja i roditelja, ali i velikim dijelom uz potporu Gradske uprave, kako bi svi zajedno ovu mladost usmjerili na pravi put. Smjer kojim odluče ići odrediti će njihov život, ali ono što sada ulože u sebe višestruko će im se vratiti u budućnosti. Poslovica kaže da su dani provedeni u školskim klupama najljepše doba, a mi se nadamo da će svi učenici, a posebno prvašići, jedva čekati da zazvoni školsko zvono i započne školski sat.