Grad NOVSKA Službene stranice

"Kocke" Vjekoslava Pešuta - simbol naše Domovine i znak prepoznatljivosti u svijetu

Nastavnik s dugogodišnjim radnim stažem Vjekoslav Pešut svojim je sugrađanima u četvrtak, 22. rujna predstavio svoje radove na samostalnoj likovnoj izložbi pod nazivom "Kocke". Izložba je upriličena u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska, te je u suradnji s njim i organizirana. Radove višegodišnjeg učitelja likovne kulture i člana Društva likovnih autora Novske došli su pogledati brojni Novljani, među kojima i gradonačelnik Novske Vlado Klasan, ravnateljica POU-a Valentina Opić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Novskoj Alojz Buljan, predsjednik DLAN-a Žan Žafran i mnogi drugi. Prije samog otvorenja izložbe održani su prigodni govori, a otvorenje su uveličali Ilija Gregorić koji je izrecitirao nekoliko prigodnih stihova i Belina band koji su stvorili domaćinsku atmosferu.

Predsjednik Društva likovnih autora Novske Žan Žafran istaknuo je kako DLAN kao najmlađa Udruga u Novskoj ima nekoliko desetljeća rada iza sebe, jer Udruga djeluje od 1960. godine, a pokrenuli su je tadašnji nastavnici likovnog odgoja u osnovnoj školi. "Nastavnik Vjekoslav Pešut, koji je i meni predavao, imao je velku želju da nam predstavi nešto od te likovne umjetnosti i već tada se moglo primijetiti da je to osoba koja je imala puno razumijevanja i koja nas je kroz svoj osebujan stil pokušavala uvesti u svijet koloristike" – istaknuo je predsjednik DLAN-a Žan Žafran. Alojz Buljan, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Novskoj, iskazao je zadovoljstvo što je imao prigodu vidjeti neke od ovih skulptura u nastajanju, te je autoru izložbe na poklon uručio dvije knjige novljanskih autora.

Nazočnima se obratio i autor izložbe Vjekoslav Pešut, koji je rekao kako njegovi radovi govore sami za sebe, te je tom prigodom ispričao jednu kratku anegdotu. Podijelivši tu anegdotu s brojnim posjetiteljima, autor Vjekoslav Pešut, je i otkrio pozadinu ove izložbe i razlog njena nastajanja. Crvene kockice, koje su u obliku privjeska uručene svakom posjetitelju, simbol su naše Domovine i znak naše prepoznatljivosti u svijetu, a autor savjetuje da "ako putujete u neke daleke zemlje, ponesete bilo koji kamenčić iz svog rodnog kraja i ako ste zaista voljeli svoju domovinu, kad god prinesete ruku svome srcu na vašem dlanu zablistat će crvena kockica". Izložbu je otvorio gradonačelnik Novske Vlado Klasan, koji je istaknuo kako ga raduje ovako veliki odaziv Novljana koji svojim dolaskom daju veliku podršku likovnim entuzijastima, te je autoru poželio što više inspiracije i stvaralačkog duha.