Grad NOVSKA Službene stranice

Održan još jedan koncert Zagrebačkog kvareta u Glazbenoj školi Novska

Održan još jedan koncert Zagrebačkog kvareta u Glazbenoj školi Novska

U petak, 27. svibnja u Glazbenoj školi u Novskoj, talentirani i nadareni umjetnici Zagrebačkog kvarteta održali su svoj koncert i drugu godinu za redom predstavili se  Novljanskoj publici. "Zagrebački kvartet će 2019. godine slaviti 100 – tu obljetnicu postojanja i time je najstariji gudački kvartet na svijetu i niti jedan ne postoji toliko dugo, niti da je opstao i radio toliko dugo. Kvartet je odsvirao preko 4 000 koncerata na svim kontinentima i u svim velikim dvoranama, putovali smo puno i svirali smo jako puno" – rekao je u izjavi za RPN Davor Philips, koji je ujedno i član Zagrebačkog kvarteta od 2001. godine, te je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U izjavi je također najavio niz koncerata koje će kvartet održati do kraja godine, a jedan od njih je i koncert koji će održati u srijedu, 1. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu.

25. travnja 1919., koncertom u velikoj dvorani Hrvatskog zemaljskog glazbenog zavoda ustanovljen je Zagrebački kvartet. Prvu četvorku Zagrebačkog kvarteta činili su violinist Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tijekom devedeset godina djelovanja svoj doprinos Zagrbačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović i drugi, a današnji sastav čine Marin Maras, Martin Jordan te braća Hrvoje i Davor Philips.

U mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada Zagrebačkog kvarteta, ističe se nagrada za životno djelo "Vladimir Nazor" dodjeljena 2009. godine. Uz mnogobrojnu Novljansku publiku koja je ove umjetnike nagrađivala velikim pljeskom, koncertu Zagrebačkog kvarteta prisustvovao je i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji je po završetku koncerta i čestitao izvođačima.