Grad NOVSKA Službene stranice

Predstavljena knjiga "Jean ili miris smrti" autorice Nevenke Nekić

Predstavljanje knjige sobom donosi posebnost i ljepotu koju svaka knjiga u sebi ima. Predstavljanje knjige Nevenke Nekić odvijala se u posebnoj tišini koja se mogla osjetiti, dodirnuti, jer je tematika bila Vukovar i vukovarska tragedija.
Naime, u srijedu 9. studenoga u GKČ "Ante Jagar" predstavljena je knjiga "Jean ili miris smrti" Nevenke Nekić, književnice i povjesničarke iz Zagreba.
Jean – Michel Nicolier mladić iz francuskog grada Vesoula, star dvadeset i pet godina, došao je  u Hrvatsku boriti se u hrvatskim jedinicama u obrani Hrvatske od agresora.
On je u romanu glavni junak. On je simbol Vukovara, svih dragovoljaca, svih naših branitelja, simbol krvi koja je prolivena za našu domovinu.


Predstavljajući knjigu autorica je citirala dio teksta iz knjige: Vratit ću se kući i u mirnom okrilju topla doma odmotavati priču o ljudima koji su otišli u nepoznatu tamu pod zemljom. Sudbina Jeana jedna je od tih i čini mi se beskrajno tužnom, da bi čak i najnježnija, najtiša i najbolja riječ bila kao dodir hrapave drvene kore po rani izmučenog srca. Kao da ne smijem taknuti tu golemu i nepreglednu bol, skinuti težinu ledene smrznute zemlje s ramena toga krhkoga mladića. Jer sve što ću učiniti, neće moći ni pred ljudima ni pred Bogom objasniti muku i snagu da se one podnesu, kao ni zanos da se čovjek domogne slobode koja je blago vrijedno života.
Književnica, povjesničarka Nevenka Nekić knjigu je predstavila vrlo  emotivno. Nakon njene zadnje riječi nastao je muk. Teška tišina. Predstavljanje knjige probudilo je u svima posebne emocije, sjećanje na rat. Sjećanje na Vukovar čija će se obljetnica 18. studenog obilježiti diljem Hrvatske.


Za RPN autorica Nekić je istaknula da je posebno boli razdijeljenost branitelja koje je politika razdijelila jer samo kada su zajedno oni su jaki. Riječima i gestama je rekla kako bi sve zajedno strpala u  isti prostor da se osvijeste i probude, te shvate što se događa u našoj lijepoj domovini. Živote su svoje za dom bili spremni položiti, a sada su dopustili drugima da ih razdijele - naglasila je Nevenka Nekić.
Na kraju predstavljanja knjige ravnateljica knjižnice Darija Jež zahvalila se autorici koja ima 36 svojih izdanja te uputila poziv za ponovnim susretom u Novskoj.