Grad NOVSKA Službene stranice

Predstavljena knjiga

Predstavljena knjiga "Očaravajući svijet gljiva" Matije Josipovića

Autor brojnih književnih djela o gljivama, ali i o pticama, novljanin Matija Josipović, predstavio je novljanskoj publici još jednu svoju knjigu, u ponedjeljak, 12. rujna, u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Ante Jagar" Novska, zajedno s ravnateljicom Gradske knjižnice Darijom Jež.

Novo kapitalno djelo koje je ljubitelj biljaka i životinja predstavio, nosi naziv "Očaravajući svijet gljiva". Autor koji se preko četrdeset godina bavi proučavanjem biljaka i životinja, posebice ptica i gljiva u izjavi za RPN rekao je, kako ova knjiga svim čitateljima pruža 470 fotografija koje su snimljene na staništu, zatim detaljan opis svake jestive i svake smrtonosne gljive, najnovije znanstvene podatke o jestivosti i ljekovitosti gljiva, biologiju i morfologiju gljiva, te još mnogo drugih zanimljivih i korisnih informacija.

"Volim reći, da me je kad sam bio dijete ugrizao neki prirodni virus, da tako promatram svijet oko sebe, da razgovaram s biljkama, s pticama i životinjama i to je moja strast. Pišem i proučavam očaravajući i čudesan svijet gljiva, najljepši svijet ptica i to me uistinu inspirira da radim na tome, da se usavršavam, pronalazim nove zaključke i pokušavam shvatiti što svaka biljka, gljiva i ptica želi reći nama ljudima" – izjavio je autor Matija Josipović.

Osim što se bavi proučavanjem i pisanjem knjiga, Matija Josipović ima i drugih aktivnosti koje su vezane za gljive i ptice. Naime, zajedno s Gradom Kutina, turističkom zajednicom Grada Kutine i PP Lonjsko polje, organizator je "Funghi fest – a", točnije festivala gljiva, koji će se održati 15. i 16. listopada 2016. godine, što je ujedno i 1. festival gljiva u PP Lonjsko polje.