Grad NOVSKA Službene stranice

Programom "Jasenovac, milo selo moje!" učenici i učitelji obilježili 260. obljetnicu jasenovačke škole

Osnovna škola u Jasenovcu je u utorak, 6. prosinca proslavila 260. obljetnicu rada. Na ovako značajnoj obljetnici okupilo se mnoštvo uzvanika, među kojima su bili i Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ujedno i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, predsjednica skupštine Sisačko – moslavačke županije Ivanka Roksandić, zamjenik župana SMŽ Bogdan Rkman, načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković, predsjednik jasenovačkog Općinskog vijeća Zoran Prpić, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević, ravnatelji škola, učitelji, te roditelji.

Nazočne je pozdravio ravnatelj jasenovačke škole Branko Šepović, koji je govorio o dugoj tradiciji školstva u Jasenovcu. "Počelo je s "Njemačkom školom" koju su djeca pohađala za potrebe austrijske administracije, a 1756. godine otvorena je prva škola na materinjem jeziku i mi danas tome u čast slavimo ovu obljetnicu" – istaknuo je ravnatelj Branko Šepović. Načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković izjavila je kako Jasenovac ima čitav niz udruga i ustanova koje imaju bogatu povijest, konstatirajući kako zajedništvo na ovim prostorima djeluje dugi niz godina.

"Ova škola sa svojih 260 godina zaista se ima čime podičiti, jer to je iznimno lijepa obljetnica koja je iznjedrila jako puno generacija, poznatih i uspješnih ljudi koji su dali svoj doprinos ovom kraju i Hrvatskoj" – rekao je predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević, koji je učiteljima i učenicima poželio puno uspjeha u daljnjem radu. Skupu se obratila i predsjednica županijske skupštine Ivanka Roksandić, rekavši kako je ovo veliki jubilej za školstvo u cijeloj Sisačko – moslavačkoj županiji. Gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan istaknuo je kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić veliki prijatelj ovog kraja, te je nazočne pozdravio u njegovo ime, i u ime svih građana Grada Novske.

"Vlada RH učenicima i roditeljima mora pomoći u školovanju s besplatnim udžbenicima i prijevozom, no mora cijeniti i nastavnike, te ih stimulirati većim plaćama, jer oni snose veliku odgovornost" – zaključio je novljanski gradonačelnik. Nakon prigodnih govora, učenici su izveli prigodni program, kojeg su pripremili zajedno sa svojim učiteljima. Pjesmu, recitaciju i ples objedinili su u svečani program pod nazivom "Jasenovac, milo selo moje!", čime su oduševili sve prisutne. Posjetitelji su nakon završetka programa razgledali izložbu slika, nakon čega je održan prigodni domjenak.