Grad NOVSKA Službene stranice

Spoj glazbene i likovne umjetnosti u spomen na I. P. Popaja

"Art and sound" izložbe udruge "DLAN" uvijek su poseban ugođaj, jer posjetitelji mogu uživati u dvije vrste umjetnosti. Likovna i glazbena umjetnost je u ponedjeljak, 17. listopada, u okviru proslave Dana Grada, bila posvećena Novljaninu Ivici Popoviću Popaju, koji je preminuo prije dvije godine na "Lukovo" u centru Grada. Otvorenju izložbe nazočili su gradonačelnik Novske Vlado Klasan, ravnateljica POU-a Novska Valentina Opić, predsjednik DLAN-a Žan Žafran, te članovi obitelji preminulog Ivice Popovića Popaja.

 "DLAN-ovci su upriličili ovu izložbu njemu u sjećanje i na čast, jer je kao glazbenik ostavio popriličan trag, ne samo kroz etno glazbu, već rock i blues izražaje. Ostavio je trag u nekoliko lokalnih grupa, koje su djelovale sredinom 80-ih godina. Izložba sadrži presjek raznih tehnika, ali i svježa inovativna rješenja" – rekao je predsjednik DLAN-a Žan Žafran, koji je istaknuo kako su članovi u pripremu ove izložbe uložili puno truda, te se zahvalio svima što su došli podržati njihov rad. "Proveli smo dobrih deset godina aktivno svirajući zajedno, a u jednom periodu smo svirali i sa sadašnjim gradonačelnikom. Bili smo novljanska ekipa profilirana za sviranje etno glazbe, ali sa željom da stvaramo autorska djela" – izjavio je Davor Lekić, koji je svojevremeno svirao s Popajem. S tugom u glasu dodao je kako su godinama imali veliku želju da još jednom zasviraju s Popajem, no nikada je nisu ostvarili jer ih je iznenadila prerana smrt dragog prijatelja.

U ime obitelji svima se zahvalio Ivičin brat Mile Popović, koji je naglasio da mu je jako teško, te da mu je drago što su se okupili u velikom broju kako bi odali počast njegovom bratu, ali i kako bi dali podršku DLAN-ovcima koji promoviraju umjetnost. Gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, prisustvovao je na svim dosadašnjim izložbama DLAN-a, te je i ovoga puta izložbu proglasio otvorenom. "Teško je bilo tog "Lukova" kada smo saznali da je naš prijatelj preminuo i upravo zato mi je drago što DLAN-ovci održavaju uspomenu na njega i na najbolji način prezentiraju naš Grad" – izjavio je gradonačelnik Vlado Klasan. "Art and sound – tribute to I. P. Popaj" je već treća izložba na istu glazbenu temu, no ovoga puta posebna, jer je upriličena u čast preminulom sugrađaninu Ivici Popoviću Popaju.