Grad NOVSKA Službene stranice

U Novskoj otvorena izložba fotografija iz daleke Kine

"Upoznavanje drugih kultura i običaja najbolji je način za povezivanje različitih naroda" – često napominje gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji kao predstavnik Grada Novske održava prijateljske odnose s brojnim nacionalnim manjinama, ali i veleposlanstvima u Republici Hrvatskoj. Gradonačelnik je na tragu svoje uzrečice, nakon izložbe Republike Ukrajine i Republike Bugarske, bio inicijator treće međunarodne izložbe u Gradu Novska. Ovoga je puta izložba realizirana u suradnji s veleposlanstvom Narodne Republike Kine u RH, odnosno glavnim tajnikom Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrijom Karafilipovićem, koji je ujedno i jedan od  pet počasnih veleposlanika Kine u svijetu. Otvorenje "Kineske izložbe fotografija" održano je u ponedjeljak, 24. listopada, povodom obilježavanja Dana ujedinjenih naroda. Izložba je upriličena u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska, a otvorio ju je gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan. "Ova prekrasna izložba nam je omogućila da na trenutak pobjegnemo u jednu daleku zemlju i upoznamo se s njihovom kulturom i načinom života" – rekla je ravnateljica POU-a Novska Valentina Opić.

U ime veleposlanice Narodne Republike Kine prisutne je pozdravio glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović, koji je istaknuo nekoliko važnih činjenica o Kini kao najstarijoj civilizaciji. "Njeni počeci iznimno su važni za cijeli svijet, najmanje 500 raznih pronalazaka, primjerice kompas, porculan, barut, svila... Kina je najmnogoljudnija zemlja, ima 36 provincija koje su danas jedne od najrazvijenih u svijetu" – izjavio je izaslanik veleposlanice Andrija Karafilipović, dodavši kako je Kina jedna od prvih zemalja koja je priznala Republiku Hrvatsku, te da su od tada ove dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose koji su uvijek na uzlaznoj putanji. Budući da je Andrija Karafilipović književnik i pjesnik, nazočnima je pročitao jednu od pjesama iz knjige koju je napisao, a koja govori o nastajanju moderne Kine.

"Uvijek je dobro upoznati se s nečim novim i drugačijim, zato je i ova suradnja s kineskim veleposlanstvom inicirana kako bi proširili vidike. Nadam se da ćemo suradnju također proširiti i na drugim područjima" – rekao je novljanski gradonačelnik Vlado Klasan, koji se ovom prilikom zahvalio glavnom tajniku KHDP Andriji Karafilipoviću i kineskom veleposlanstvu na dosadašnjoj suradnji. Svečanost otvorenja izložbe uveličali su profesor Glazbene škole u Novskoj Filip Novosel i njegov učenik Marko Martinović. Izložbu su osim građana razgledali i učenici Srednje škole u Novskoj, koji su oduševljeni raznolikošću kineske kulture i njihovim načinom života. S kineskom umjetnošću upoznali su se i članovi Društva likovnih autora Novske (DLAN), a predsjednik DLAN-a Žan Žafran je s glavnim tajnikom KHDP Andrijom Karafilipovićem ostvario prve kontakte, te razgovarao o mogućnostima suradnje na kulturnom području.